sahara

El cinefòrum i debat sobre la lluita del poble sahrauí és tot un èxit

 

Dimecres al vespre, l’Espai Jove La Fontana es va omplir amb desenes de persones disposades a seguir lluitant de la mà del poble sahrauí. L’acte va començar amb una breu presentació, on Jordi Oriola, director del documental «Fusells o Pintades», va parlar sobre la dificultat i els riscos de enregistrar la realitat sahrauí, degut al fort control i la repressió del Marroc cap al dret a la informació i el periodisme. A continuació es va projectar el documental, també disponible a internet. El punt més àlgid de la trobada es va donar amb les intervencions de les convidades sahrauís.

 

Hassanna Aalia, sahrauí de Territoris Ocupats i actualment exiliat a l’estat espanyol, va parlar sobre la repressió que viu el poble sahrauí a les zones controlades pel Marroc. El jove va explicar la seva experiència participant de l’acampada Gdeim Izik, similar al moviment 15M, i del procés de repressió que tant ell com 23 companys més estant vivint encara ara, amb la celebració d’uns judicis que els condemnen a penes que van des de 20 anys a cadena perpètua de presó. Aalia, va subratllar també la esperança i les ganes que te el jovent de seguir lluitant per aconseguir viure en un poble lliure, un Sàhara independent.

Abida Mohammed, presidenta de l’associació NOVA, va remarcar la responsabilitat de l’estat espanyol en la situació actual en que es troba el Sàhara Occidental, i va expressar la seva tristeça al veure com la societat de l’estat espanyol està tant compromesa amb tantes lluites però no li dona la importància que es mereix al poble sahrauí.

Alí, membre de AFAPREDESA, l’Associació de Familiars de Preses i Desaparegudes Sahrauís, va parlar de les més de 400 persones que encara ara es troben desaparegudes i de les quals el Marroc no dona explicacions. Va remarcar, que moltes d’elles són persones sahrauís amb nacionalitat espanyola, desaparegudes i assassinades pel Marroc, que l’estat espanyol mai ha reclamat.

 

La xerrada va continuar amb múltiples intervencions d’un públic molt interessat amb el tema, que expressava dubtes al voltant del documental i de la situació al Sàhara, però sobretot, demanava de quina manera des d’aquí es pot seguir lluitant de la mà del poble sahrauí. Per acabar es va passar un full on moltes persones van passar el seu contacte amb l’objectiu d’organitzar-se i seguir articulant xarxa per lluitar en solidaritat amb el poble sahrauí des de Catalunya.

Deja un comentario