Continuen les vagues de fam dels presos de Gdeim Izik

Sidi Abdllah Abbahah, sahrauí resident als Territoris Ocupats pel Marroc, va començar una vaga de fam indefinida el passat 1 d’octubre per denunciar les violacions als drets humans que patís quotidianament a la presó.

Abdallah denuncia que patís assetjament diari, mal tractament i està empresonat en règim d’aïllament des de fa cinc mesos, quan el van traslladar de presó. L’activista sahrauí ha denunciat reiterades vegades aquesta situació al Consell Nacional de Drets Humans del Marroc i a les autoritats marroquines, però no ha rebut cap resposta. Amb la seva vaga de fam exigeix per una banda que el traslladin a un centre penitenciari més proper a la seva família, donat que en aquest moments es troba a 1200km de distància, i per una altra banda, que el Marroc compleixi amb la llei internacional que prohibeix el maltractament.

Abdallah no és l’únic pres polític sahrauí que utilitza la vaga de fam com a una eina de lluita, El Bachir i Mohamed Lamin, activistes de Gdeim Izik i presos a la mateixa presó, van estar en vaga de fam durant diversos dies aquest mes passat de setembre pels mateixos motius que Abdallah. Aquest sahrauí està condemnat a cadena perpètua per participar a l’acampada massiva de Gdeim Izik durant l’any 2011. Arran aquesta gran mobilització, 25 activistes sahrauís han sigut perseguits i jutjats pel Marroc, amb sentències d’entre 3 anys a cadena perpètua. Actualment hi ha 22 activistes presos repartits a diferents presons marroquines donat que dels altres tres sahrauís acusats, un està exiliat a l’estat espanyol, l’altre va ser alliberat i un tercer va morir el febrer d’aquest mateix anys. Els presos de Gdeim Izik denuncien constantment violacions de drets humans, assetjaments i vexacions, males condicions de salubritat i especialment la política de dispersió i allunyament cap a les seves famílies.

Deja un comentario