Davant l’alegria sahrauí, el terror del Marroc: un mort, dos ferides greus i diverses detingudes

L’actuació agressiva de les forces de seguretat marroquines als territoris ocupats del Sàhara Occidental durant l’última setmana han tornat a evidenciar la forta repressió a la que es sotmet el poble sahrauí. El detonant de tot plegat: la celebració de la victòria d’Àlgeria en un partit de futbol el passat 19 de juliol. Davant l’alegria sahrauí, la repressió marroquina.

Celebració i repressió el 19 de juliol

Tot va començar la nit de divendres 19 de juliol, quan multituds sahrauís van sortir als carrers per celebrar una victòria de futbol d’Algèria. La gent a més a més, va sortir amb crits com «Visca el Sàhara Lliure» i amb banderes sahrauís. Davant aquestes expressions de llibertat, les forces policials no van trigar a sortir als carrers i a reprimir tot gest de celebració.

Durant aquesta acció, la jove sahrauí Sabah Anjorni, de 23 anys, va ser atropellada intencionadament per la policia marroquina, juntament amb dues persones més. La primera noia va morir mentre les altres dues van quedar ferides greus.

Fons d’Equipe Media van informar que la repressió durant la nit es va efectuar mitjançant càrregues policials, bales de goma i canons d’aigua, per part de la policia i de paramilitars, i que va resultar en desenes de ferits i detinguts. Tot plegat es va donar a la ciutat d’Al-Aaiun arreu diferents barris. Durant els dies següents, Equipe Media informa que s’han seguit produint detencions, redades i registres arbitraris a llars d’activistes.

10 dies de terror

Des del 19 de juliol les forces policials marroquines han seguit reprimint, perseguint i imposant l’estat del terror sobre la població sahrauí que viu als Territoris Ocupats. Exercint violència física indiscriminada contra qualsevol sahrauí, fent registres a les seves llars i robant i destruint tot el que troben al seu pas i detenint activistes.

Aquestes detencions formen part d’un pla major, informa Equipe Media, on tant polítics, com policies com mitjans de comunicació estan coordinats per imposar la por i assenyalar la població sahrauí com a criminal. Admenten també que l’objectiu final és sembrar el terror per cohibir-los davant nous actes de protesta.

Deja un comentario