El 10 de desembre és el Dia Mundial dels Drets Humans, tot i que són pocs els pobles que veritablement poden gaudir d’aquesta celebració. És el cas del poble del Sàhara Occidental, qui dia rere dia pateix les violacions sistemàtiques als seus Drets Humans per part del Marroc. La manca de llibertat d’expressió i en consegüentment la llibertat de premsa i de manifestació; la persecució política i amb ella la repressió judicial i policial, la tortura i la presó política; però també la marginació social i les dificultats per aconseguir una feina i una educació dignes, són el pa de cada dia per la població sahrauí que viu sota l’ocupació marroquina.
Aquesta situació, que s’ha allargat durant 43 anys, té un culpable directe: el Marroc. Però també uns responsables: la comunitat internacional en qualitat de còmplice; l’estat espanyol, com a potència administradora actual del Sàhara Occidental; la Unió Europea, que segueix fomentant les relacions econòmiques amb el Marroc passant per sobre de la voluntat i els Drets Humans del poble sahrauí i la ONU, part mediadora i responsable de la resolució del conflicte entre el Sàhara Occidental i el Marroc.
La defensa dels drets humans als territoris ocupats preocupa a la ONU
Aquesta mena de violacions als drets humans, que s’ha tornat sistemàtica als territoris sahrauís ocupats pel Marroc, és reconeguda fins i tot per l’ONU. Guterres, Secretari General de l’ONU va reconèixer el 6 d’octubre d’aquest any que l’Oficina de l’Alt Comissionat de Nacions Unides pels Drets Humans (ACNUDH) està preocupada per “l’excessiu control dels activistes de drets humans i periodistes a les Zones Ocupades del Sàhara”. Guterres expressava com “les autoritats marroquines continuen restringint l’accés al Sàhara Occidental a visitants estrangers, inclosos periodistes i advocats. A més a més el Secretari va parlar de diversos informes rebuts per l’ACNUDH referents a la repressió de manifestacions que reivindiquen el dret del poble sahrauí a la lliure autodeterminació i denuncien l’espoli dels recursos naturals. Així mateix, va explicar com les ONG’s no s’han lliurat d’aquest sistema repressiu i expressen preocupació per la seva seguretat després d’haver rebut violacions per la policia marroquí.
Garantir els drets humans als TTOO, una tasca de la ONU i la Minurso
En aquests moments, i concretament, des de 1991, la ONU, mitjançant el seu Consell de Seguretat i la MINURSO, són els responsables d’executar una solució al conflicte del Sàhara Occidental mitjançant un referèndum d’autodeterminació. Així ho van pactar a l’Acord de Pau entre el Marroc i el Sàhara Occidental i per aquest motiu es va crear la MINURSO. Per aquesta raó, aquest organisme ha de ser capaç de garantir els drets humans a la població sahrauí que viu sota l’ocupació, tasca que s’ha exigit històricament per part de totes les organitzacions solidàries amb el poble sahrauí i que el Consell de Seguretat de l’ONU mai ha volgut aprovar. En aquests moments l’actual enviat especial pel Sàhara Occidental, Horst Khöler, sí que ha impulsat una ronda de negociacions entre el Sàhara Occidental i el Marroc, l’objectiu de la qual no es centra tant en garantir el compliment dels Drets Humans sinó acostar posicions entre les dues nacions.