Després de cinc anys sense parlar i múltiples episodis de alta tensió, el 5 i 6 de desembre les dues parts es veuran les cares a Ginebra. Hi ha per una banda optimisme pels esforços de Horst Köhler, enviat especial de la ONU, qui creu que «ha arribat el moment d’iniciar un nou capítol al procés polític». Aquesta trobada es basarà en una taula de negociacions on hi participaran el Marroc, el Front Polisario i Argelia i Mauritània, aquestes dues com a països observadors.
Tot i l’optimisme de Koelher i el seu enviat personal al Sàhara Occidental, Antonio Guterres, el procés de negociacions serà difícil. Per una banda el Sàhara Occidental continua exigint la celebració del referèndum d’autodeterminació pactat al 1991 amb el Marroc i el Consell de Seguretat de la ONU, com a fórmula per concloure el procés de descolonització de l’última colonia africana. Per una altra banda, el Marroc no reconeix el Front Polisario com a interlocutor i afirma que el conflicte és amb Argèlia. A més a més diu que només està disposat a parlar d’un plan d’autonomia pel que fa al Sàhara Occidental.
Pel Consell de seguretat de la ONU aquesta reunió és «el primer pas d’un procés renovat de negociacions per aconseguir una solució justa, duradera i mútuament acceptada que permeti l’autodeterminació del poble del Sàhara Occidental». Cal dir que aquesta cita ha estat en part forçada per aquest actor, que any rere any ha estat renovant el mandat de la Minurso -la Misió de la ONU que des de l’any 1991 es va crear per portar a terme el referèndum- i que al juny passat, quan s’havia de renovar un any més el mandat va decidir fer-ho només per sis mesos amb la condició d’iniciar una nova ronda de negociacions entre el Marroc i el Sàhara Occidental.
La reunió consistirà en la discussió i l’anàlisi de «la situació actual, la integració regional i les properes etapes del procés polític». Koehler té l’objectiu, amb aquesta reunió, desencallar l’estancament polític del procés. Caldrà veure durant els propers dies quin és el resultat d’aquestes negociacions.