El Front Polisario recurreix al TJUE l’Acord Comercial UE-Marroc

El Front POLISARIO va presentar davant la Secretaria del Tribunal de Justícia de la Unió Europea un recurs d’anul·lació contra la decisió de 28 de gener de 2019 per la qual la Unió Europea va celebrar un acord d’associació amb el Marroc, decidint que aquest acord s’aplicaria també al territori de Sàhara Occidental.

 

A la seva sentència de 21 de desembre de 2016, el TJUE va decidir que el Marroc i el Sàhara Occidental eren dos territoris diferents i separats, i que podria haver-hi activitat econòmica en el territori només amb el consentiment del poble del Sàhara Occidental. Aquests principis van ser confirmats per dues sentències de 2018 relatives a la pesca i a l’espai aeri.

El Front POLISARIO va demostrar immediatament estar disposat a negociar els acords necessaris per al desenvolupament del territori, de conformitat amb les decisions del TJUE. Els líders europeus van fer una altra elecció. Com el Tribunal va afirmar que no podria haver-hi “aplicació de fet”, es va imaginar un mecanisme de “aplicació de la llei”, inventant un procés explícit d’extensió de l’acord de la UE / EL MARROC al territori del Sàhara Occidental. Aquesta és una violació greu del principi de sobirania.

Mentre la Cort va decidir que l’única opció era el consentiment del poble, els líders europeus van assumir la vella postura colonialista, creient que la seva acció “porta beneficis per a la població”.

Al llarg dels dos anys entre el judici del 21 de desembre de 2016 i el nou acord de 28 de gener de 2019, el Front POLISARIO va multiplicar les intervencions per a dir que aquest procés era inacceptable perquè violava els seus drets de sobirania. En un intent d’argumentar, el Parlament Europeu va manar una comissió, la presidenta francesa de la qual, la Sra. LALONDE, va haver de renunciar quan es va descobrir que era finançada pel lobby marroquí.

El Front POLISARIO sempre va actuar estrictament d’acord amb el dret internacional, amb base en el principi de l’autodeterminació. En 1975, va recórrer a la resistència armada, justificada per la invasió marroquina del seu territori, i des de 1990, respecta l’alto-el-foc negociat sota l’ègida de l’ONU. Està present en totes les negociacions per a permetre una solució democràtica del conflicte a través de la celebració d’un referèndum d’autodeterminació.

Mohmed KHADAD, membre del Secretariat Nacional del Front POLISARIO, insisteix en la importància d’aquest recurs: “El Front POLISARIO deplora l’actitud dels líders europeus que han fet tot per a eludir les decisions de justícia, abusant del seu poder polític, apel·lant, marquem la nostra confiança en justícia.

El Front POLISARIO, en els pròxims dies, prendrà una altra acció contra l’acord de pesca, que es va concloure en les mateixes condicions.

Bir Lehlu, 29 d’abril de 2019

Deja un comentario