El Marroc continua venent productes sahrauís de manera il·legal

IU denuncia que el Marroc continua introduint productes del Sàhara a la UE malgrat la sentència del TJUE.  Els eurodiputats d’Unides Podem Sira Rego i Manu Pineda demanen a la Comissió Europea que controli aquesta pràctica fraudulenta que contradiu el que s’estableix per la cort europea, que va deixar clar que en cap cas es poden incloure en els acords comercials amb Rabat els productes sahrauís. Proposen que s’obligui a etiquetar els productes indicant la seva veritable procedència.

 

14/09/2019 IU. Els eurodiputats d’Unides Podem Sira Rego i Manu Pineda han denunciat davant la Comissió Europea que el Marroc continua incomplint les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en estar introduint en el mercat comunitari productes provinents del Sàhara Occidental.

En una pregunta escrita, es fan ressò de les denúncies de la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG), que a la fi de la setmana passada assenyalaven en un comunicat com el regne del Marroc està reforçant el seu sistema logístic per a augmentar aquest tipus d’exportacions agrícoles fraudulentes i saltar-se així la sentència del TJUE, que va establir que en cap concepte es podria incloure a l’acord comercial entre Brussel·les i Rabat els territoris del Sàhara Occidental.

Rego i Pineda expliquen com la multinacional francesa de transport marítim CMA ha posat en marxa una nova ruta comercial que connectarà el port de Dajla, al Sàhara Occidental ocupat, amb el port espanyol d’Algesires, fent parada en els principals ports marroquins.

“Això contravindria la resolució del TJUE del 21 de desembre de 2016, que dictamina que el Sàhara Occidental és un territori separat del Marroc i, per tant, qualsevol acord que ho afecti haurà de negociar-se amb el Front Polisario”, indiquen en el seu escrit a la Comissió Europea.

Els eurodiputats sol·liciten a la UE que revisi l’entrada de productes sahrauís a través d’aquesta nova ruta per a garantir el compliment d’aquesta sentència. Així mateix, indiquen que aquesta operativa marroquina suposarà un gran perjudici “tant per a la població els recursos de la qual són exhaurits per grans multinacionals, com per a la producció local de la UE”. A més, proposen que s’obligui a etiquetar tots els productes amb el seu veritable origen, de manera que se certifiqui les violacions que estaria cometent Rabat.

En aquest sentit, Rego subratlla que “si la legislació europea imposa que totes les fruites i hortalisses fresques que es comercialitzen a la UE han d’incloure en el seu etiquetatge el país d’origen, un acord comercial injust com el que Brussel·les ha signat amb el Marroc malgrat les sentències del TJUE, ha de tenir en compte també aquest aspecte i protegir els nostres agricultors”. La Comissió Europea, afegeix, “no pot estar per sobre d’aquesta sentència, per molt que busqui afermar els seus costats econòmics amb el Marroc i els seus acords en matera migratòria”.

“Sabem que la revisió que es va fer d’aquest acord no va tenir en compte realment els interessos del Sàhara Occidental” i que “el Govern comunitari va emprar tots els subterfugis possibles per a incomplir les decisions que pren el seu propi tribunal”. “Sabem que el Govern espanyol juga un paper destacat en la promoció i en la rentada de cara contínua que se li pretén donar a Rabat” i “no deixarem de denunciar aquestes situacions, que l’única cosa que fan aquest continuar sotmetent al poble sahrauí”.

En aquest sentit, Pineda recorda que “mentre que la Comissió Europea continuï tenint aquesta actitud no només estarà violant la seva pròpia legislació, sinó que a més continuarà incomplint la legislació internacional i les resolucions de Nacions Unides”.

Aquestes resolucions “són ben clares respecte al dret del Sàhara Occidental a accedir a l’autodeterminació a través d’un referèndum lliure”. “Amb aquest acord i la permissivitat i els ulls grossos que fa Brussel·les de les constants violacions dels drets humans i la persecució als i les activistes sahrauís, està perpetuant l’espoli i submissió d’un poble que, insistim, té el legítim dret de decidir el seu futur i què fer amb els seus propis recursos”, reclama.

Deja un comentario