El Marroc controla el trànsit dels defensors dels Drets Humans al Sàhara Occidental

Rabat, 21 gener (EFE).- Les autoritats marroquines van prohibir a una delegació de 17 independentistes sahrauís desplaçar-se pel territori del Sàhara Occidental, va informar a Efe el vicepresident del Col·lectiu dels Defensors Sahrauís de Drets Humans (CODESA), Ali Salem Tamek.

L’activista va explicar que els serveis de seguretat marroquins van establir punts de control a les carreteres i van impedir que la delegació sahrauí, conformada per defensors de Drets Humans, viatgés dijous passat a les ciutats de Bojador i Smara, als territoris ocupats del Sàhara Occidental.

Així mateix, els agents marroquins van vetar el mateix dia un altre viatge del grup, que incloïa la destacada activista sahrauí Aminatu Haidar (també de CODESA), a la població de Tan-Tan.

De la mateixa manera, i segons Tamek, les autoritats marroquines van impedir als activistes, que pertanyen a diferents organitzacions sahrauís, lliurar una queixa sobre les restriccions que els imposa el Marroc davant la representació de la missió de l’ONU al Sàhara, MINURSO, la seu del qual es troba a Al-Aaiun.

La font va dir que l’objectiu de les visites, que va qualificar de rutinàries, era reunir-se amb els defensors de drets humans i la resta dels ciutadans sahrauís en aquestes ciutats.

Aquests mateixos integrants de la delegació sahrauí havien tornat a mitjan aquest mes d’un viatge de dues setmanes als campaments dels refugiats sahrauís en Tinduf, en el sud d’Algèria, controlats pel Front Polisario, i Tamek va assegurar que dos d’ells van sofrir violència de la policia marroquina després d’aterrar en l’aeroport d’Al-Aaiun.

El representant de CODESA va acusar la policia marroquina de disposar en cada lloc de control de carreteres d’una llista conformada per noms d’activistes independentistes als quals es nega la llibertat de circulació.

L’ONU va establir en 1991 la Minurso amb la finalitat de facilitar un referèndum sobre el futur de la ex-colònia espanyola, consulta que ara com ara no s’ha dut a terme.

El Marroc va presentar una proposta d’autonomia per a la zona en 2007 i considera que aquesta ha de ser la base de la negociació, mentre que el Front Polisario insisteix en la necessitat de convocar al més aviat possible aquest referèndum d’autodeterminació.

Notícia original de La Vanguardia editada per Sàhara Dempeus

Deja un comentario