El Marroc expulsa 5 advocats espanyols i 2 activistes noruegs

El Marroc ha impedit a cinc advocats espanyols i dos observadors noruecs entrar a Al-Aaiun, capital del Sàhara Occidental, on havien viatjat per a assistir al judici contra la periodista sahrauí Nazha El Kalhidi, acusada d’exercir sense titulació oficial.

 

Alfonso Lafarga (Contramutis).-“Està prohibit entrar a Al-Aaiun”, és l’única explicació que han rebut els lletrats Sidi Telebbuia, de Madrid; Ramón Campos García i María Lourdes Baró Jaques, de Saragossa i Lala Entremaliat Darias i Rut Sebastián, de Las Palmas de Gran Canaria, tots ells acreditats pel Consell General de l’Advocacia Espanyola, així com els observadors noruecs de la Fundació RAFTO per als Drets Humans Vegard Fosso Smievoll i Kjersti Brevik Moeller.

Res més arribar a control de passaports de l’aeroport d’Al-Aaiun, sobre les 12 hora local, un grup de policies de paisà i uniformats han requerit els passaports als advocats espanyols i als observadors noruecs i dues hores després els han comunicat que no els permetien entrar al Sàhara Occidental, la excolonia espanyola que el Marroc va envair fa mes de 43 anys.

Sidi Talebbuia, president de l’Associació Professional d’Advocats Sahrauís a Espanya (APRASE), va dir a Contramutis que han complert, com en altres ocasions, tots els tràmits necessaris. El seu viatge va ser comunicat pel Consell General de l’Advocacia Espanyola per escrit al Ministeri espanyol d’Afers exteriors, que avisa a l’ambaixada d’Espanya a Rabat i aquesta a les autoritats marroquines.

Un comandament policial, que en cap moment es va identificar, acompanyat d’una dotzena d’agents de paisà i uniformats, va dir al grup d’observadors, per tota explicació, que no podien passar: “Està prohibit entrar a Al-Aaiun”.

El president de APRASE ha manifestat que no volen que assisteixin al judici contra Nazha El Kalhidi, del grup informatiu sahrauí Equipe Media Mitjana i corresponsal de RASD TV, que pot ser condemnada fins a amb dos anys de presó per exercir el periodisme sense titulació oficial.

”És la primera vegada que fan una acusació com aquesta , no tenir titulo oficial de periodista, les acusacions contra informadors sahrauís sempre han estat per altres delictes”, ha dit Talebbuia, que destaca Nazha El Kalhidi “porta molts anys fent labors informatives de qualitat”, com ho avala el recent premi internacional de periodisme Julio Anguita Parrado concendio a Equipe Media.

“Es pretén silenciar les violacions dels Drets Humans, que no hi hagi testimonis, i impedir la llibertat d’expressió”, ha declarat des de l’aeroport d’Al-Aaiun el president de APRASE, abans de ser enviats a Casablanca.

A més, Talebbuia creu que no volen que siguin testimonis de les manifestacions convocada per al 20 de maig a Al-Aaiun, amb motiu del 46 aniversari de la primera acció armada del Front Polisario.

Nazha va ser detinguda el 4 de desembre de 2018 a Al-Aaiun, mentre transmetia una manifestació sahrauí amb motiu de les negociacions a Ginebra entre el Front Polisario i el Marroc. Va ser detinguda, copejada i confiscat el seu mòbil, i en la comissaria va sofrir un interrogatori de quatre hores. Anteriorment va ser detinguda el 21 d’agost de 2016, mentre cobria una manifestació de dones.

Human Rights Watch (HRW) ha dit que l’aplicació a la periodista sahrauí d’article 381 del codi penal marroquí, referit al delicte d’usurpació de funcions al no tenir títol oficial, és incompatible amb l’obligació del Marroc de respectar el dret a buscar, rebre i difondre informació i idees, garantit per la Declaració Universal dels Drets Humans.

Deja un comentario