El nou Acord pesquer entre la Unió Europea i el Marroc perpetua la violació de Drets Humans contra el Sàhara Occidental

 

El nou Acord pesquer negociat entre la Unió Europea i el Marroc amplia les preferències aranzelàries del Sàhara Occidental. Aquesta modificació pretén donar resposta a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que va dictaminar que qualsevol acord amb el Marroc no podia aplicar-se als territoris de la nació ocupada.

 

Així doncs, durant els darrers mesos el Consell de la Unió Europea va autoritzar a la Comissió a entaular negociacions per tal de proporcionar una base jurídica per a la concessió de preferències als productes originaris del Sàhara Occidental. El resultat ha sigut dotar els productes provinents del Sàhara Occidental d’un marc aranzelari propi.

Segons la Comissió Europea, els arguments sota els quals s’ha desenvolupat aquesta modificació de l’acord són els de garantir que els productes del Sàhara Occidental s’exportessin a la UE amb preferències comercials per tal d’afavorir el desenvolupament de la zona ocupada i reforçar l’associació entre el Marroc i la Unió Europea.

Davant aquest gest, el Front Polisario i les organitzacions pro-sahrauís arreu el món denuncien que la interpretació que fa la Comissió Europea de la jurisdicció referent al Sàhara és totalment contradictòria amb la legalitat internacional i amb les sentències que el Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea va emetre al desembre del 2016 i aquest mateix any el 27 de febrer. Aquestes dictaminen que el Sàhara Occidental no pot incloure’s dintre de l’Acord pesquer entre el Marroc i la Unió Europea.

Concretament, les organitzacions sahrauís i internacions denuncien que la modificació de l’Acord i la seva renovació no beneficiarà la població sahrauí sinó que enfortirà l’ocupació del territori i els colons marroquins que ostenten i controlen el negoci pesquer a les zones ocupades. Per tant, conclouen que la Unió Europea no fa més que recolzar l’ocupació marroquina i validar la política marroquina de violació massiva dels drets humans de la població sahrauí.

Deja un comentario