El Parlament de EU ignora el Tribunal i aprova l’Acord Pesquer

WSRW. Malgrat les quatre fallades consecutives del Tribunal de Justícia de la UE que declaren il·legal aquesta pràctica, el Parlament Europeu va votar ahir a favor de l’Acord de Pesca UE-el Marroc que s’aplicarà a les aigües del Sahara Occidental ocupat.

Durant la tarda del 12 de febrer el Parlament Europeu ha donat el seu consentiment per a un nou Acord de col·laboració de pesca sostenible (SFPA) amb el Marroc, que s’aplicarà principalment fora de les fronteres internacionalment reconegudes del Marroc: al Sahara Occidental ocupat.

El poble del Sàhara Occidental no ha donat el seu consentiment a l’acord a través de la seva representació reconeguda per l’ONU, el Front Polisario. Els grups de la societat civil sahrauí han expressat repetidament la seva oposició a l’acord. De fet, la setmana passada 98 organitzacions sahrauís van enviar una carta als membres del Parlament Europeu demanant-los que rebutgessin l’acord.

Al febrer de l’any passat el Tribunal de Justícia de la UE va dictaminar que l’aplicació de l’Acord de Pesca de la UE amb el Marroc a les aigües del Sàhara Occidental constitueix una violació del dret internacional, en particular del principi d’autodeterminació.

«La doble rasadora és increïble. Un dia observem que els polítics de la UE advoquen per l’estat de dret i la democràcia a països com Hongria i Veneçuela, i l’endemà aquests mateixos polítics voten obertament ignorant les sentències del més alt tribunal de la UE. Que ens diguin llavors quina és la diferència. La UE no té dret, ni legal ni ètic, a robar el peix al poble sahrauí en associació amb els seus ocupants marroquins. Condemnem enèrgicament a les institucions de la UE que menyscaben les decisions del Tribunal de Justícia de la UE i el procés de pau de l’ONU «, ha declarat Sara Eyckmans, coordinadora de Western Sahara Resource Watch.

Durant els últims dies s’ha prestat molta atenció a la greu situació del poble sahrauí. La setmana passada Freedom House va qualificar el Sàhara Occidental com el territori menys lliure del món en el seu informe anual Freedom in the World (La llibertat en el món). Gairebé al mateix temps, International Crisi Group va agregar el Sàhara Occidental a la seva llista de punts calents de conflicte a Àfrica. Ahir la principal ONG de drets humans, Human Rights Watch, ha fet una crida directa a tots els membres del Parlament Europeu sol·licitant-los que remetessin l’acord al Tribunal de Justícia de la UE davant les seves serioses preocupacions sobre la compatibilitat de la seva aplicació en un territori ocupat, amb el dret internacional humanitari.

Amb total ignorància de tals preocupacions i del propi Tribunal de la UE, 415 eurodiputats van votar a favor de l’acord, mentre que 189 es van oposar i 49 es van abstenir. WSRW publicarà més endavant els noms de les persones que han donat suport a aquest acord il·legal que inclou les aigües marítimes corresponents al territori ocupat.

Abans que s’aprovés l’acord el Parlament va haver de votar sobre una proposta presentada per un grup de 110 eurodiputats, orientada a recaptar del Tribunal de la UE un dictamen consultiu sobre el seu marc legal. Aquesta proposta va ser rebutjada per 410 enfront de 189 vots i 36 abstencions.

Deja un comentario