El parlament europeu decidirà a inicis d’any si aprova l’Acord de Pesca UE-Marroc

Dijous passat el consell de ministres d’agricultura de la UE va donar llum verda al pacte

L’acord viola la legalitat internacional i és contrari a les sentències del Tribunal de Justícia de la UE

El Consell de ministres de la Unió Europea va aprovar dijous passat el nou acord de pesca amb el Marroc, tot i contradir les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que dicten que no es poden incloure les aigües adjacents al Sàhara Occidental en el pacte. L’acord s’hauria de votar novament en el Ple del Parlament, al gener o febrer del 2019, per poder entrar en vigor durant quatre anys. En cas de no aprovar-se, l’acord no es podria tornar a debatre fins la següent legislatura europea, que inicia al maig del 2019.

La ratificació de l’acord implicaria que durant quatre anys 128 vaixells pesquers podrien exercir la seva activitat en aigües marroquines i sahrauís, a canvi d’una generosa quota que va entre els 37 i 42 milions d’euros anuals, que es pagarien directament al Marroc. La il·legalitat de l’Acord rau en la inclusió d’aigües sahrauís sota un pacte que no té el consentiment de la nació del Sàhara Occidental ni del seu representant legítim, el Front Polisario.

Durant els darrers mesos tant la comissió tècnica que ha dissenyat l’Acord com els diversos actors interessats en l’aprovació del pacte han difós un discurs polític on s’ha subratllat la interlocució de la comissió amb representants de la societat sahrauí i els avantatges i beneficis que l’acord tindria sobre la població sahrauí que viu sota l’ocupació marroquina. Amb aquest marc discursiu, s’ha intentat passar per alt l’absència del Front Polisario en les negociacions del pacte i eludir les sentències europees que diuen que el pacte és il·legal si inclou les aigües sahrauís. El Front Polisario, però, juntament amb múltiples organitzacions sahrauís i d’altres organitzacions internacionals han denunciat aquesta situació. Anant més enllà, el Front Polisario va advertir que no tindria cap problema en signar un Acord de Pesca amb la Unió Europea sempre i quan es negociés amb el representant legítim del la RASD, és a dir, el mateix Front.

Deja un comentario