El poble sahrauí defensa els seus recursos naturals a Ginebra
Durant la setmana del 25 de juny una delegació de la societat civil sahrauí va participar activament del 38é període de Sessions del Consell de Drets Humans de Ginebra. Durant aquest esdeveniment representants dels Campaments de Refugiats sahrauís, dels Territoris Ocupats pel Marroc i de la diàspora van treballar per teixir aliances entre els múltiples representants polítics de l’ONU.

De fet, l’espoli dels recursos naturals del Marroc al Sàhara Occidental va ser un dels temes més presents durant aquestes jornades, donat que és una de les principals causes per les quals s’origina la violació dels drets humans per part del Marroc cap a la població sahrauí.
La rellevància de la defensa de la sobirania del poble sahrauí sobre els seus recursos naturals recau en l’actual intent de la Comissió Europea i el Marroc, alhora de renegociar l’acord de pesca entre els països membres i la monarquia alauí. Concretament, aquest acord violaria directament l’última sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea respecte als drets del poble sahrauí, que ordena que cap acord entre el Marroc i la Unió Europea pot incloure els territoris del Sàhara Occidental.
Durant les darreres setmanes, múltiples organitzacions sahrauís i internacional han començat a treballar en una campanya internacional contra l’espoli dels recursos naturals i contra el possible acord de pesca entre el Marroc i la Unió Europea. Les Sessions del Consell de Drets Humans de Ginebra van donar lloc, a més a més, a consolidar el llançament d’aquesta campanya coordinada entre desenes d’organitzacions internacionals solidàries amb el poble sahrauí, entre elles organitzacions catalanes com la Federació ACAPS o NOVACT.
A continuació deixem el testimoni de Mahfud Mohamed Lamin Bechri, participant de les sessions del Consell de Drets Humans i activista als campaments de refugiats.