El president del Front Polisario demana la retirada de les mines antipersona que envolten el mur

Polítics i societat civil sahrauí exigeixen ala ONU i a la comunitat internacional que pressioni el Marroc perretirar les mines. La darrera víctima mortal de les mines antipersona va ser el passat 13 de desembre, tot i que ja es comptabilitzen més de 2500 persones ferides o mortes des de 1975.

Estat en què va quedar l’automòvil després que explotés la mina el passat 13 de desembre

Brahim Gali, president del Front Polisario, va demanar al Secretari General de Nacions Unides, Antonio Guterres, que accelerés l’eliminació de totes les mines terrestres col·locades al Sàhara Occidental. Gali va advertir del perill que suposen aquestes mines antipersona per als ciutadans sahrauís, ja que molts d’ells es traslladen a diferents llocs dels dos costats del mur de l’ocupació marroquina.

L’Associació Sahrauí de Víctimes de Mines va fer la mateixa petició el passat 17 de desembre cap a la comunitat internacional i cap a la ONU. En aquest sentit va demanar que es fes pressió cap al Marroc perquè complís amb les convencions de Ottawai Oslo, referents a la prohibició de mines antipersona i de municions en ram. Així mateix, es va demanar a la ONU que permetés a les organitzacions netejar de mines la zona que envolta el mur de més de 2700 km de llarg.

Milers de mines que continuen causant morts i ferits

El darrer mort arran l’explosió d’una mina antipersona va ser el passat 13 de desembre d’aquest any, a la zonade Um-Degan als territoris alliberats. A més a més, la mina va ferir greument dues persones més. Des de 1975 més de 2500 persones han mort o han sigut ferides per culpa de les mines antipersona que hi ha al voltant del mur.

El mur construït durant la guerra entre el Marroc i el Sàhara Occidental a les dècades dels 70 i els 80, va ser orquestrat pel Marroc, qui va sembrar als seus voltants una quantitat incomptable de mines antipersona. Aquestes mines segueixen envoltant els més de 2700km de mur, que separa els Territoris Alliberats dels Territoris Ocupats.

Deja un comentario