sahara

Els crits del Sàhara Occidental viatgen al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides amb un documental del Jordi Oriola

 

El proper 15 de juny es projectarà «Fusells o Pintades» a la seu de Ginebra

Després d’estrenar-se a Festival de Cinema de Sant Sebastià, i d’haver voltat per esdeveniments com l’edició del Fi Sàhara 2016 als campaments de Tindouf, la Mostra de Cinema Cinebaix o indrets com Eslovènia, les illes Canàries i el sud de l’estat espanyol, el documental Fusells o Pintades, La lluita no violenta del poble sahrauí, finançat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, arriba a Ginebra. El film serà presentat en el 35è Consell de Drets Humans de les Nacions Unides el proper 15 de juny, a les 16h a la sala XXI Geneve.

L’esdeveniment serà obert a tots els ambaixadors i representants dels països que conformen les Nacions Unides. La projecció anirà acompanyada de les intervencions del director de la pel·lícula, el català Jordi Oriola i d’altres activitats paral·leles on participarà en Hassana Alia, activista i refugiat polític sahrauí a l’estat espanyol acusat en el marc dels judicis polítics contra el grup Gdeim Izik i el representant del Front Polisario a Ginebra.

El dret a la informació i la llibertat de premsa, sistemàticament reprimit als Territoris Ocupats

En Jordi Oriola explicarà mitjançant el documental com el poble sahrauí compta amb un gran moviment d’activisme no violent i s’organitza des dels Territoris Ocupats tot i el control i la repressió sistemàtica que pateix per part de la policia del Marroc. 

La peça es centra especialment en la tasca periodística i de documentació que porta a terme Equipe Media, un col·lectiu de joves que enregistra totes les mobilitzacions i accions organitzades pels col·lectius activistes que lluiten pel dret d’autodeterminació del Sàhara Occidental i pels drets del poble sahrauí sota la ocupació del Marroc. Una tasca basada amb el dret a la informació, la llibertat de premsa i la llibertat d’expressió, que està totalment criminalitzada i reprimida pel Marroc. Mostra d’aquesta realitat són les múltiples detencions i persecucions que han patit els membres d’aquest col·lectiu, però també altres periodistes sahrauís i internacionals, quan han volgut fer cobertures dins dels Territoris Ocupats.

 

Protegir la valentia, una obligació de les Nacions Unides

Segons la declaració de les Nacions Unides sobre els Defensors dels Drets Humans del 1998, els Estats tenen la obligació de reconèixer el rol important que tenen aquells que defensen els drets humans i han d’establir mesures eficaces per a protegir-los. Aquest dret dels activistes pels drets humans, es va tornar a posar sobre la taula el passat 16 de maig, de la mà de campanya «Protegir als i les valentes» impulsada per Amnistia Internacional. L’any passat al menys 281 persones defensores de drets humans van ser assassinades al món, ja fos per intenció o per omissió del deure dels estats de garantir la seva seguretat. Entre elles Berta Càceres, la defensora de drets humans de Hondures, que lluitava contra la construcció d’una presa hidràulica en defensa dels recursos naturals que alimenten a moltes comunitats indígenes d’aquest país. Cal esmentar, que avui en dia, bona part de les lluites en defensa dels pobles i la vida esdevenen arrel la protecció dels recursos naturals davant l’espoli que aquests pateixen per part d’empreses, sovint alienes al país que estan explotant. En aquest aspecte, el Sàhara Occidental i la seva població és també un clar exemple de com tant els seus territoris com els seus recursos són sistemàticament espoliats i explotats per empreses marroquines però també europees o internacionals.

Una cita clau per defensar la sobirania dels recursos naturals sahrauís

L’arribada de les veus sahrauís al CDH de Nacions Unides es dona en un moment clau, en que la Unió Europea està replantejant la sentència del Tribunal de Justícia Europeu que reconeix i protegeix la sobirania del Sàhara Occidental i el Front Polisario a gestionar els seus propis recursos naturals. En concret, reconeixia com il·legal la pràctica del Marroc de comercialitzar amb Europa matèries primes i productes extrets dels territoris del Sàhara Occidental.

Deja un comentario