#ElsTentaclesDelPop de la pesca il·legal arriben a la nostra taula

Els dies festius i de celebració acostumen a gaudir-se amb bons àpats i bona companyia. Als menús acostumen a abundar el peix, el marisc i el pop, menjars molt típics i sol·licitats arreu l’estat espanyol. Però, som conscients d’on provenen tots aquests aliments?

La campanya #ElsTentaclesDelPop, llançada fa una setmana per l’Observatori de Drets Humans i Empreses (ODHE) pretén que ens qüestionem l’origen dels àpats que mengem durant aquests dies, fen especial èmfasi amb el pop que prové del Sàhara Occidental.

Tal com han denunciat històricament moltes organitzacions solidàries amb el Sàhara Occidental, bona part del pop que es consumeix a l’estat espanyol prové de la pesca i distribució d’empreses marroquines o europees a aigües sahrauís. Una pràctica que és totalment il·legal segons la legislació internacional de Nacions Unides i les reiterades sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, l’any 2016 i 2018.

Per aquest motiu l’ODHE està treballant en un informe on s’estudia minuciosament quin tipus de pesca es desenvolupa a les aigües del Sàhara Occidental Ocupat. L’informe, que complementa el vídeo de la campanya, es publicarà durant aquest mes, en unes dates claus pel futur de la pesca al Sàhara.

El Parlament Europeu votarà si s’aprova l’Acord de Pesca

Durant les primeres setmanes de gener el Parlament Europeu decidirà si aprova l’Acord de Pesca entre el Marroc i la Unió Europea o no. Aquest Acord és molt polèmic ja que és un dels tractats que possibiliten a la pràctica, tot i que sigui il·legal, que empreses pesqueres operin a les aigües del Sàhara Occidental Ocupat. Aquest acord, que va estar vigent entre l’any 2014 i el 2018 genera beneficis econòmics i polítics directes per al Marroc. Això és així ja que com a administració ocupant del Sàhara és qui té el control del territori i per tant cobra alts quantitats a la Unió Europea per permetre als pesquers operar, per una banda, i per l’altra, veu reforçada la seva legitimitat política d’estar ocupant un territori que legalment està en procés de descolonització.

Els lobbies marroquins que incideixen sobre el Parlament Europeu estan forçant que s’acceleri tant com sigui possible l’aprovació de l’Acord de Pesca. Si el Parlament Europeu no l’aprova durant els propers mesos s’haurà d’esperar a començar tot el procés una altra volta passades les eleccions europees. El Sàhara Occidental i les organitzacions solidàries amb el seu poble, però, desitgen que la Unió Europea compleixi la seva pròpia legalitat i això faciliti que les properes festes tinguem uns àpats més justos a les nostres taules.

Deja un comentario