Es destapa el vincle de eurodiputats amb organitzacions marroquines en mig del procés de negociació de l’Acord de Pesca de la UE-Marroc que perjudica el Sàhara Occidental

Diputats europeus són denunciats per violació del codi de conducta afavorint els interessos marroquins i l’ocupació del Sàhara Occidental

PUSL.- Philippe Lamberts, Copresident del Grup dels Verds / ALE al Parlament Europeu, va escriure el 27 de novembre una carta a Antonio Tajani, president del Parlament Europeu, denunciant a tres eurodiputades i un eurodiputat que han estat actius en la defensa dels interessos marroquins sense haver informat al Parlament sobre els seus conflictes d’interessos i demana que es remeti al Comitè consultiu sobre el codi de conducta.

Lamberts alerta a la carta que “fins avui, cap dels diputats citats sembla haver revelat la seva participació en aquesta Fundació en el marc de la seva declaració d’interessos financers, malgrat l’obligació de fer-ho conforme a l’article 4.2. del Codi de conducta. Aquest codi de conducta diu que els diputats «han de divulgar la participació en qualsevol consell o comité de qualsevol empresa o organització no guvernamental».

Això és particularment preocupant, ja que tots aquests diputats del Parlament Europeu van participar directament en el procés d’aprovació parlamentària en curs de l’Acord d’Alliberament del Comerç UE-el Marroc amb el Sàhara Occidental i l’Acord d’Associació UE-el Marroc.

Segons es pot llegir en la carta, les diputades Lalonde, Manescu i Ries formen part del Consell d’Administració de la Fundació EuroMedA, una fundació amb llaços directes amb el lideratge marroquí, de la qual també el diputat Gilles Pargneaux és president i cofundador com es pot confirmar en els estatuts d’aquesta organització. Lamberts alerta que “la fundació EuroMedA no figura en el registre de lobby de la UE, la qual cosa també planteja qüestions a les seves activitats passades al Parlament Europeu”.

El vicepresident de EuroMedA és Salaheddine Mezouar, exministre d’Afers exteriors, exministre de Finances, així com l’exministre del comerç i la indústria del Marroc. Fins al 2016, ell va supervisar un partit polític fundat pel cunyat del rei Hassan II. Un dels fundadors de EuroMedA és l’ex ministre de Salut del Marroc, Mohamed Cheikh Biadillah. Biadillah va ser triat secretari general del PMA, un partit polític marroquí sobrenomenat “partit del palau”.

Alain Berger és el secretari general d’Euromed i director president d’Hill + Knowlton Strategies, empresa que al 2016 tenia com un dels majors clients a Brussel·les el Regne del Marroc.

A la carta Lamberts indica també sobre EuroMedA que “la seva administració inclou a diversos exministres marroquins d’alt nivell i ha organitzat diversos actes al Parlament Europeu, en col·laboració amb l’Oficina Chérifien donis Phosphates (OCP), propietat estatal marroquina. Un mitjà de comunicació social marroquí, Li Desk, va descriure aquesta fundació com “dedicada a la promoció del Marroc, per la qual multiplica les accions de soft power al Parlament Europeu”.

La diputada francesa Patricia Lalonde del Grup de l’Aliança dels Demòcrates i Liberals per Europa i del partit Unió donis Démocrates i Indépendants (França) és membre de la Comissió de Comerç Internacional i de la Delegació a l’Assemblea Parlamentària de la Unió per al Mediterrani i membre suplent Afers exteriors; la diputada romanesa Ramona Nicole Mănescu és membre de la Comissió d’Afers exteriors, membre suplent de la Comissió de Comerç Internacional i de la Subcomissió de Drets Humans, i la diputada belga Frédérique Ries del Grup de l’Aliança dels Demòcrates i Liberals per Europa és membre de la Comissió Medi ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària i Suplent de la Comissió de Comerç Internacional, el Sr. Gilles PARGNEAUX del Grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu i del Partit Socialista francès és membre de la Delegació a l’Assemblea Parlamentària de la Unió Mediterrani i suplent de la Comissió d’Afers exteriors i de la Delegació per a les Relacions amb els Països del Magrib i la Unió del Magrib Àrab.

Aquestes posicions són clau per defensar els interessos del Marroc pel que fa als acords i aliances amb aquest país i l’incompliment de les sentències emeses pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la no inclusió del Sàhara Occidental i els seus productes i recursos.

“De fet, la Sra. Lalonde no sembla haver revelat la seva relació amb la Fundació abans de parlar en diversos òrgans del Parlament -especialment el Comitè de Comerç Internacional i Afers exteriors, i en la seva qualitat de ponent dels dos informes INTA (consentiment i informe). Això sembla estar en contradicció amb el requisit de l’article 3.3 del Codi de Conducta. El diputat Pargneaux no sembla haver revelat la seva relació amb la Fundació abans d’intervenir en diversos òrgans del Parlament -especialment en la Comissió d’Afers exteriors i en la Delegació per a les Relacions amb els Països del Magreb i en qualitat de ponent alternatiu del Grup S & D en els dos informes. Això també sembla estar en desacord amb el requisit de l’article 3.3 del Codi de Conducta.

Deja un comentario