
Coincidint amb el 43 aniversari de la República Àrab Sahrauí Democràtica avui s’ha presentat mitjançant una roda de premsa la Plataforma pel Sàhara Occidental a Catalunya.
La roda de premsa ha començat a les 12.15h a les instal·lacions de LaFede.cat i ha comptat amb la participació de Lehbib Sidi de Lliga d’Estudiants i Joves Sahrauís a l’Estat Espanyol (LEJSEE), la Núria Salamé, presidenta de la Federació d’Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí i l’Oriol Puig, president de Sàhara Dempeus.
Durant la presentació s’ha insistit en la rellevància de la creació de la plataforma, conformada per 22 entitats de l’àmbit social, de justícia global i de joventut i la seva capacitat de sumar esforços per millorar la sensibilització del conflicte del Sàhara Occidental sobre la societat, la capacitat d’incidència política, les millores en els projectes de cooperació el reforçament intern de les mateixes entitats.
Leihbib Lehbib Sidi ha iniciat la roda de premsa contextualitzant el conflicte del Sàhara Occidental. Aquest jove sahrauí, que actualment viu a Catalunya, és un exemple de l’onada de joves catalans, i també sahrauís, que està agafant el relleu generacional del moviment pro-sahrauí a Catalunya. En Leihbib, és un dels impulsors de LEJSEE a Catalunya i també de Sàhara Dempeus, una associació de joves que porta 2 anys mobilitzant-se i desenvolupant activitats de sensibilització amb caus, esplais i d’altres associacions arreu Catalunya.
La Núria Salamé ha recordat l’històric vincle de solidaritat que existeix entre el poble sahrauí i la societat catalana. Aquest vincle es remunta als anys 70 quan el jovent escollia fer el servei militar obligatori al Sàhara Occidental (aleshores província de l’estat espanyol). Va continuar amb l’immens moviment de solidaritat envers el poble sahrauí durant la invasió i posterior guerra amb el Marroc. I s’ha consolidat durant els últims vint anys amb programes de cooperació com Vacances en Pau i un constant ventall d’activitats de sensibilització arreu tots el pobles de Catalunya.
L’Oriol Puig ha destacat la feina que s’està impulsant per fer incidència política sobre les institucions municipals, catalanes, estatals i europees mitjançant la participació en l’Intergrup per la pau i la llibertat del Sàhara Occidental al Parlament; el treball de cooperació amb l’Agència de Cooperació Catalana al Desenvolupament, el Fons de Cooperació Català al Desenvolupament i la Diputació de Barcelona i la ronda de trobades amb els partits polítics catalans per tal de promoure el seu compromís amb el poble sahrauí.
La presentació s’ha tancat amb una fotografia conjunta amb representants de les diverses entitats que conformen la plataforma i alguns convidats especials, com ara David Minoves, director del Fons Català de Cooperació.