Es troben noves foses comuns al Sàhara Occidental

Els cossos podrien pertànyer a sahrauís desapareguts durant els primers anys d’ocupació del Sàhara. 

NOTICIA ORIGINAL DE UNIVERSITAT DEL PAÍS VASCO

A A invitació de l’Associació de Familiars de Presos i Desapareguts Sahrauís (AFAPREDESA), un equip de recerca forense de la Universitat del País Basc, sota la direcció del professor Francisco Etxeberria Gabilondo i promogut per Hegoa-Institut d’Estudis sobre el Desenvolupament i Cooperació Internacional de la UPV/EHU, ha procedit a l’exhumació de tres noves fosses comunes a la regió de Meheris a les zones alliberades de la República Sahrauí.

En aquestes fosses, s’han trobat els cossos de tres dones. Els fets es podrien remuntar als primers mesos de la invasió marroquina, ja que entre els objectes trobats al costat d’una les víctimes es van trobar 68 monedes per un valor total 689 pessetes de l’època espanyola. Les anàlisis forenses es duen a terme a la UPV/EHU i els informes han servit al jutjat nº 5 de l’Audiència Nacional a la causa sobre vulneracions de Drets Humans al poble Sahrauí en 1976 exercides pel Marroc.

Aquesta és la tercera expedició realitzada des del 2013. Durant aquest període s’han exhumat 16 cossos dels quals 10 han estat identificats mitjançant una anàlisi d’ADN i restituïts als seus familiars. D’aquests cossos, dos són de menors. Els cossos van ser inhumats a Fadret Leguiaa que s’ha convertit en lloc de Memòria per a totes les desaparegudes forçades al Sàhara Occidental.

Fins aleshores els cossos trobats pertanyen a sahrauís amb DNI espanyol

Durant la primera exhumació de l’equip de la Societat de Ciències (Aranzadi) i l’Institut sobre el Desenvolupament i la Cooperació (Hegoa), realitzada al juny del 2013, els investigadors i forenses, dirigits pel professor Francisco Etxeberria i el professor Carlos Martín Beristáin, van trobar les restes de 8 persones, entre ells dos menors. Els corresponents treballs d’identificació amb anàlisi ADN van concloure que es tractava de: Salma Daf Sidi Salec (DIN espanyol: A-4525013), Bachir Salma Daf (menor), Sidahmed Segri Yumani (DNI espanyol: A-3136048), Salama Mohamed-Ali Sidahmed Elkarcha (DNI espanyol: B-1324045), Sidi Salec Salma (menor), Salma Mohamed Sidahmed (DNI espanyol: A-3509018), Mohamed Moulud Mohamed Lamin (DNI espanyol: A-4520032) et Mohamed Abdelahe Ramdan (DNI espanyol: A 9013149).

Durant un segon viatge, realitzat al novembre del 2013 pel mateix equip d’experts independents, es va realitzar l’exhumació de les primeres restes, el lliurament als familiars de les víctimes i l’enterrament definitiu al mateix lloc on van ser localitzats. A més dels sers estimats dels morts, van estar presents en l’acte l’equip de la recerca, responsables del Govern sahrauí i membres de la Missió de Nacions Unides per al referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO). Durant el mateix període, es van dur a terme exhumacions de 5 cossos en altres fosses comunes a la mateixa regió.

Aquesta nova troballa, al juny de 2018, constitueix un pas transcendental per als familiars i per AFAPREDESA en llarg camí de cerca dels més de 400 casos documentats de víctimes de desaparicions forçades al Sàhara Occidental. La majoria d’aquestes desaparicions es van donar durant els primers anys de l’ocupació militar del territori per part del Marroc, entre 1975 i 1976.

Deja un comentario