sahara

Gest de dignitat dels lluitadors davant la farsa del judici Gdeim Izik

Acusacions sense proves, testimonis de l’acusació comprats i directament vinculats amb els serveis d’intel·ligència marroquina, manca d’imparcialitat per part del tribunal de justícia i denigracions constants tant cap a la part acusada com les seves familiars, acompanyants i representants legals. Crits, insults, control policial, repressió a la premsa i molta manipulació mediàtica. Aquests són els components d’una farsa anomenada judici. Un judici que segons les autoritats marroquines pretén fer justícia davant uns delictes comesos durant el desallotjament del campament de la dignitat de Gdeim Izik. Un judici, que a vista de qualsevol, no va més enllà que una estratègia política de repressió cap a un moviment que defensa els drets i les llibertats del poble sahrauí.

Davant aquest panorama, on per una banda hi trobem tots els mecanismes judicials, policials i legislatius del marroc, i per l’altra, tot el poble sahrauí amb un gran moviment de solidaritats internacional, el gest més humil a la vegada que digne ha estat abandonar abandonar el judici farsa.

S’abandona el judici farsa

La decisió es va prendre dimarts 16, quan mitjançant els representants legals el grup de Gdeim Izik va traslladar la decisió de boicotejar el procés i abandonar el tribunal, així com renunciar a la representació dels seus advocats.

Aquest gest de dignitat, va ser comprés i acatat pel grup d’advocats defensors dels lluitadors de Gdeim Izik. Abans d’abandonar les serves funcions, les dues advocades franceses, presents durant el procés, Ingrid Metton i Olfa Ouled, van demanar fer una declaració, que va ser denegada pel jutge que porta el cas. Davant la situació, es va generar molta tensió durant 10 minuts i les dues advocades van ser expulsades de la sala per la força.

El grup de Gdeim Izik és forçat a assistir al judici

17 de maig del 2017, segons les fonts d’informació de centre Bentili, des de l’interior dels jutjats de Sale els presos polítics sahrauís del grup de Gdeim Izik han rebutjat entrar a la sala del tribunal com una protesta enfront l’absència d’un procés digne al llarg de les fases d’aquest judici. Els acusats han estat traslladats des del tribunal mitjançant la força.

El judici ha continuat com el circ mediàtic que ha estat sent tot aquest temps.

Per una banda el jutge ha seguit amb el procés escoltant als testimonis de l’acusació, que repeteixen literalment les mateixes declaracions.


Un d’ells ha assegurat que estava participant en el campament de Gdeim Izik i diu que va veure a Ahmed Sbaii; Daich Daf; Bourial Mohamed; Boutangiza Mohamed Elbachir i Toubali Abdullah i que van cometre delictes durant la destrucció del campament. Les declaracions van en la línia de les orientacions del servei d’intel·ligència marroquina per treure el caràcter polític a aquesta causa.

A més a més, entre el tribunal, el règim marroquí ha emprat a persones amb roba tradicional sahrauí dins de la sala per donar credibilitat al procés.

Per una altra banda, els familiars dels presos polítics han seguit boicotejat el procés del tribunal i els dos ex-presos polítics del mateix grup han aixecat una pancarta en la qual sembla boicotejant el tribunal, mantenint el silenci.

Deja un comentario