Butlletí de notícies setmanal d'Equipe Media: La repressió marroquí es concentra en el jovent

Aquest informe ha estat el·laborat per Equipe Media i traduït i editat per Sàhara Dempeus

Manifestació en solidaritat amb els presos polítics sahrauís

El dilluns 17 d’abril es va fer una manifestació a la ciutat ocupada de Smara en solidaritat amb els presos polítics sahrauís que estan en vaga de fam indefinida. També es va sumar la petició de justícia pels dos activistes de Drets Humans, Hamadi Nassiri i Gabal Banahi, que estan fent una vaga de fam a les portes de l’ajuntament de la ciutat ocupada de Smara, al Sàhara Occidental.

La manifestació va ser convocada a les set de la tarde, al barri de Souka, malgrat el bloqueig imposat per les forces d’ocupació marroquina. Segons el corresponsal de EM, els manifestants sahrauís van sortir als carrers en suport als presos polítics portant banderes de la RASD, aixecant crits en solidaritat amb la lluita d’aquests herois i reivindicant l’autodeterminació i la independència el poble del Sàhara Occidental. Destaquem que la manifestació va durar aproximadament uns trenta minuts perquè va ser brutalment dispersada per les forces d’ocupació del regne alauita.

Els estudiants sahrauís entren en vaga de fam

Des de la presó les forces d’ocupació marroquina no deixen als estudiants sahrauís, que estan en vaga de fam, utilitzar el telèfon. Segons el corresponsal de EM, aquesta forma de repressió impulsada per l’administració de la presó és un més dels mètodes que realitzen pel fet de ser sahrauís. Donada aquesta situació, els presos van decidir entrar en de fam sota el lema “el martiri o la vida digna” per exigir els seus drets, un procés just i que es deixin de practicar detencions arbitraries per les forces marroquines.

Brutal repressió a la Coordinadora d’aturats sahrauís

Dimarts 18 d’abril, la la Coordinadora d’Aturats Sahrauís va organitzar una manifestació pacífica a l’avinguda Tantán a Al-Aaiun ocupat per denunciar l’espoli dels recursos naturals i reivindicar els seus drets econòmics i socials. La mobilització no va durar ni un minut ja que va ser brutalment reprimida per les forces de l’ocupant marroquí. Durant els fets, va ser ferit al cap el company Brahim Aaila -membre d’Equipe Media i de la coordinadora d’aturats- i va haver de ser traslladat a l’hospital. Cal esmentar que en aquests casos, les forces d’ocupació a més d’utilitzar a les forces de xoc, utilitzen a policies que caminen vestits de civils i es dirigeixen als activistes i periodistes que participen en les manifestacions per reprimir-los.

Patrulles de la policia d’ocupació marroquina cacen a la població sahrauí a Al Aaiun

El diumenge 16 d’abril van ser detinguts tres menors sahrauís al barri Aaimarat a la ciutat d’Al-Aaiun ocupat. Els joves són Hamza Labhaih de 14 anys, Aziz Fnaido de 15 anys i Omar Mbairkat de 12 anys d’edat. Segons fonts de EM, els menors van ser portats a la comissaria central de la ciutat ocupada, on van ser retinguts i interrogats durant tres hores aproximadament, rebent tortures físiques i psicològiques. Els tres menors també van ser maltractats dins del cotxe de la policia de camí a la comissaria.

Durant els últims mesos s’ha elevat el nombre de detencions arbitràries contra menors sahrauís. Durant les entrevistes realitzades per Equipe Media, tots ells denuncien el sofriment que van patir durant la detenció, l’horror de les tortures i els maltractaments i amenaces rebuts per la policia. Fins i tot, alguns d’ells van ser portats a la presó i condemnats. Aquests casos no són aïllats, tots tenen en comú el haver participat de forma pacífica en manifestacions que s’organitzen per reivindicar l’autodeterminació i independència del poble sahrauí.

Una vaga de fam a Smara ocupada

La tarda del dilluns, els activistes de drets humans Hamadi Nassiri i Gabal Banahi, van començar una vaga de fam indefinida a les portes de l’ajuntament de la Smara ocupada. Amb aquesta acció denuncien la política d’acomiadaments sistemàtics i el desplaçament forçós dels activistes sahrauís defensors dels drets humans, que són portats a buscar treball a altres llocs, a més de les reiterades persecucions i violència a la qual són sotmesos per les autoritats d’ocupació marroquina.

La vaga la porten avant dos dels membres de l’Organització El Sol de la Llibertat, després que l’ex-pres polític i activista Hamadi Nassiri fos desplaçat a treballar a Gueribga, una ciutat del regne marroquí, com una forma d’allunyar-ho de la ciutat natal i de les activitats que realitza al costat dels altres activistes. A això es suma que la seva companya Gabal Banahi, va rebre una retallada salarial com una forma de càstig, per les seves activitats en defensa dels drets del seu poble i la lluita per l’autodeterminació i independència.

Recordem que les autoritats d’ocupació exploten els recursos naturals del Sàhara Occidental d’una manera desmesurada, indiscriminada i il·legal. Això porta serioses complicacions socioeconòmiques per a tot un poble que lluita pacíficament per la seva independència i llibertat.

El Tribunal marroquí ha sentenciat a tres joves sahrauís

El Tribunal de Primera Instància va sentenciar dilluns 17 d’abril a un mes de presó a tres joves sahrauís, Maaif Hicham, Haddad Mohamed i Ahmed Hmaida, detinguts en diferents moments per part les autoritats d’ocupació a la ciutat ocupada de Dajla. Això es dóna en el marc de l’operatiu de persecució als activistes i ciutadans sahrauís que participen en manifestacions pacífiques.

A ells se’ls suma Farah Ahmedzine, detingut el 14 d’abril i també sentenciat a un mes de presó. Tots quatre han estat víctimes d’aquestes detencions arbitràries per participar en les manifestacions que es van succeir la setmana passada a la ciutat ocupada.

Deja un comentario