La comissió de comerç del parlament europeu aprova un polèmic informe contrari a la jurisdicció de la UE

La Comissió de Comerç Internacional del parlament europeu va aprovar ahir 10 de desembre un informe que defensava la inclusió dels territoris ocupats del Sàhara Occidental per fer la renovació dels acords agrícoles amb el Marroc. El text és contrari a la sentència del Tribunal de Justícia Europeu, que va deixar clar que el Marroc no té cap mena de sobirania sobre el territori, les aigües i l’espai aeri del Sàhara Occidental. L’informe va ser presentat per Patricia Lalonde, una eurodiputada vinculada al diverses fundacions marroquines, que prèviament a la votació del text va dimitir com a Ponent del Parlament arran les investigacions al voltant de la seva possible violació al codi de conducta dels eurodiputats

Els països membres demanen el compliment de la legalitat europea

El text es va votar ahir durant la Comissió de Comerç Internacional, i un cop aprovat, serà novament ratificat a inicis de gener pel Parlament Europeu. La seva aprovació definitiva implicaria la renovació de l’Acord de Pesca entre la Unió Europea i el Marroc, i la consegüent violació de la jurisdicció europea arran les múltiples sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que dictaminen que no es pot incloure al Sàhara Occidental en el marc de l’acord. En aquesta línia, Suecia es va oposar expressament a la renovació de l’Acord apel·lant que per fer-ho, era necessari el consentiment del poble del Sàhara Occidental. Així mateix, Alemania, Dinamarca i Irlanda van insistir que l’Acord s’ha d’ajustar al Dret europeu i al Dret Internacional.

A la polèmica, no només hi és la incompatibilitat de la proposta amb la jurisdicció europea, sinó que també s’hi suma l’acusació que va rebre Lalonde, l’eurodiputada que va redactar el text, per una possible violació al codi de conducta dels eurodiputats.

Lalonde, l’eurodiputada que va redactar l’informe, vinculada al lobbie marroquí

És ben coneguda la presència del lobbie marroquí dins la cartografia de grups de pressió que incideixen sobre les polítiques de la Unió Europea. L’escàndol en el procés de negociacions de la renovació de l’acord UE-Marroc però, rau en la vinculació directa de Lalonde amb el lobbie marroquí i la possible violació al codi de conducta dels eurodiputats.

Lalonde va signar els estatuts fundacionals i es va convertir en membre del consell de EuroMedA, una fundació que actua en benefici del Marroc i que està establerta a les instal·lacions de l’empresa del lobby Hill+Knowlton Strategies, que ofereix molts serveis al Marroc. Dins el consell de EuroMedA hi són també antics ministres d’estat marroquís i funcionaris d’aquest país que treballen pel ministeri d’agricultura.

Lalonde va dimitir del consell de EuromedA quan s’hi va fer pública la seva vinculació però no havia presentat encara la seva dimisió com a ponent del Parlament europeu. De fet, Lalonde havia liderat la delegació de la comissió europea que va viatjar als territoris ocupats per fer un informe en el marc de les negociacions de l’Acord de Pesca.

Deja un comentario