La UE aprova la modificació de l’Acord de Comerç que inclou el Sàhara Occidental

L’Eurocàmara ha aprovat avui 16 de gener una modificació en l’Acord de Comerç entre el Marroc i la Unió Europea que agreuja encara més l’il·legal espoli de recursos sobre els territoris ocupats del Sàhara Occidental. La modificació implica que es rebaixaran els aranzels als productes del Sàhara Occidental per igualar-los als del Marroc, amb el supòsit de beneficiar així la població sahrauí. L’Acord de Comerç, però, és contrari a les sentències del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea referents a la comercialització de productes sahrauís. Un dels pocs avantatges d’aquesta modificació és que a partir d’ara els productes procedents del Sàhara Occidental estaran clarament identificats, i per tant hi haurà un control sobre ells.

L’Eurocàmara vota a favor de la modificació de l’acord

Amb 444 vots a favor, 167 en contra i 68 abstencions, la Cambra va donar el seu suport a l’extensió dels avantatges comercials al territori sahrauí després que la Comissió Europea i el Marroc acordessin un mecanisme de traçabilitat per a determinar l’origen dels productes, una exigència del Parlament per a donar llum verda a les mesures de suport comercial.

En la resolució parlamentària que acompanya l’acord -aprovada amb 442 vots favorables, 172 en contra i 65 abstencions-, el ple posa l’accent en el desenvolupament de la població sahrauí al desenvolupament mentre esperen una solució política sobre l’estatus del territori. Els avantatges aranzelaris de les quals es beneficia el Marroc van ser retirades al territori sahrauí en 2016 després d’una sentència del Tribunal de Justícia de la UE.

El text subratlla que les preferències comercials que el territori del Sàhara Occidental va gaudir de 2013 a 2016 van tenir un efecte possible en els sectors agrícola i pesquer, d’inversió i infraestructures, salut i educació. Per contra, el fet de no aplicar la reducció arancelaría tindria “efectes adversos”, segons la Cambra.

Un acord en contra de la voluntat del poble sahrauí

L’aspecte que els europarlamentaris no han tingut en compte alhora d’aprovar aquesta mesura és la realitat social, econòmica i política que viu la societat sahrauí sota l’ocupació marroquina. En qüestions econòmiques hi ha una forta desigualtat entre el poble sahrauí i els colons marroquins, que controlen tant el mercat com els mitjans de producció i es beneficien de nombroses ajudes atorgades pel govern marroquí arran la seva estratègia colonitzadora. A nivell social i polític, la societat sahrauí que viu sota l’ocupació del Marroc s’ha manifestat sistemàticament en contra de l’ocupant i ha reivindicat històricament el dret del poble sahrauí a l’autodeterminació i a la gestió i el profit dels seus recursos naturals.

Deja un comentario