La UE desvia el debat de la il·legalitat de l’acord de pesca enmig de protestes al Sàhara Occidental

La Comissió de Comerç Internacional del Parlament Europeu (INTA) va viatjar entre el 2 i el 5 de setembre als Territoris Ocupats pel Marroc del Sàhara Occidental per reunir-se, segons la versió oficial, amb associacions i representants del poble sahrauí. La intenció, com a mínim des d’una perspectiva mediàtica, era elaborar un informe que justifiqués que l’Acord de Pesca entre la Unió Europea i el Marroc beneficia directament el poble sahrauí. Amb aquest missatge es pretén generar una cortina de fum davant l’opinió pública que desviï el debat al voltant de la il·legalitat jurídica d’aquest Acord Comercial, considerat il·legal pel mateix Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea mitjançant reiterades sentències durant els darrers dos anys.

Un acord jurídicament il·legal segons el TJUE

Segons la justícia internacional i les mateixes sentències del TJUE, la Unió Europea no pot negociar ni comerciar cap tipus de producte que provingui directament del Sàhara Occidental sense el consentiment dels seus representants, és a dir, el Front Polisario. La mateixa Fréderica Morgherini, Alta representant de la UE en política exterior i seguretat ho va reiterar durant la seva intervenció al voltant dels acords de pesca entre la UE i el Marroc la setmana passada. Els interessos econòmics de la institució europea, però, s’han prioritzat a les directrius del seu propi òrgan de justícia, i s’ha decidit renovar l’Acord de Pesca entre la Unió Europea i el Marroc, que comprèn aigües, ports i territoris sahrauís. Davant la forta polèmica que va suposar aquesta renovació, la Comissió Europea encarregada de «negociar-la» va haver de donar renda solta a la creativitat i instaurar mesures excepcionals per justificar aquesta maniobra il·legal.

Desviar el debat i legitimar la il·legalitat

En primer lloc, la Unió Europea, ha fet alguns canvis dins l’Acord de Pesca que hi havia vigent entre el 2014 i el 2018 i ha inclòs clàusules com considerar el Sàhara Occidental com a regió prioritària de desenvolupament. Amb aquestes clàusules pretén vendre a l’opinió pública que l’Acord es tira endavant amb cura de beneficiar directament la població sahrauí.

En segon lloc, la Unió Europea ha pretés legitimar la renovació de l’Acord argumentant que ho ha parlat directament amb el poble sahrauí i que aquest està conforme. Per construir aquesta mentida ha publicat un informe on parla de la visita que va fer la comissió de la Unió Europea als Territoris Ocupats. L’informe, però, oculta moltes de les reunions que va fer i quins són els actors amb què es va reunir. De fet, amb aquesta jugada, la Unió Europea pretén allò impossible: demostrar que el poble sahrauí està d’acord amb la renovació del pacte.

Mobilitzacions als Territoris Ocupats i a Ginebra contra l’Acord de Pesca

La societat sahrauí, tant dels Territoris Ocupats pel Marroc, com dels Campaments de Refugiats han declarat per activa i per passiva que el seu únic representant legítim amb qui poder negociar l’Acord de Pesca és el Front Polisario. Concretament, durant la visita de la INTA va haver-hi múltiples mobilitzacions a les ciutats més importants dels Territoris Ocupats que van ser per una banda silenciades pels mitjans de comunicació i per l’informe publicat per la Comissió Europea, i per una altra banda, fortament reprimides per la policia marroquina. A més a més, durant aquesta setmana una delegació sahrauí, acompanyada per múltiples organitzacions solidàries amb el Sàhara Occidental, estan participant del 39é Congrés pels Drets Humans de Ginebra i estan denunciant la il·legalitat i disconformitat de l’Acord.

Protestes als Territoris Ocupats el 18 de setembre

 

Deja un comentario