L'ODHE denuncia l'expansió il·legal de les energies renovables als Terrritoris Ocupats

L’Observatori de Drets Humans i Empreses del Mediterrani ha publicat un informe en el qual denuncia l’espoli de recursos naturals en el Sàhara per part d’empreses energètiques espanyoles i internacionals.

L’informe explica com  des de l’any 2016 la Unió Supranacional pel Mediterráneao i el Banc Europeu de reconstrucció i desenvolupament van iniciar un programa per estimular el creixement dels mercats privats per al foment d’energies renovables a Egipte, Jordània, el Marroc i Tunísia, fruit dels acords realitzats en la COP22.

 

Espanya, el Marroc, Portugal, França i Alemanya, amb la UE i la Unió pel Mediterrani (UpM) com a testimonis, van signar el 17 de novembre de 2016 en Marrakech, en el marc de la COP 22, un acord per facilitar l’intercanvi d’energia elèctrica d’origen renovable entre el Marroc i el Mercat Interior Europeu mitjançant la progressiva integració dels mercats elèctrics d’ambdues parts.

L’informe destapa com una part important dels megaproyectos eòlics que formen part de les negociacions amb el Marroc es preveen instal·lar als Territoris Ocupats del Sàhara Occidental, contradient així la llei internacional que garanteix la sobirania del poble sahrauí sobre els seus territoris i recursos naturals.

Concretament el Marroc pretén aconseguir l’objectiu de generar l’any 2030 un 52% de la seva energia renovable. Per a això prevee construir megaproyectos d’instal·lació de tecnologia solar i eòlica als territoris ocupats:

– Tiskrad: un projecte eòlic de fins a 300 MW situat a la ciutat ocupada d’Al-Aaiun que construirà el consorci format per Siemens Gamesa, Nareva i Enel Green Power, que estarà en ple rendiment en aquest any 2018.

-Boujador, un projecte eòlic de fins a 100MW, previst per 2020 que construirà el consorci format per Siemens Gamesa, Nareva i Enel Green Power

– FOUM EL OUED, on SIEMENS i Nareva Holding ja té construït un parc eòlic de 50MW que té com a objectiu primordial subministrar energia a l’extracció de fosfats que es fa des de la mina de PhosBucraa. (22 molins fabricats per l’empresa alemanya Siemens proveeixen el 95% de l’energia necessària per al controvertit espoli de fosfats del Sahara Occidental). Per tant, l’electricitat generada en Foum El Oued s’usa per a tres funcions principals: l’extracció de la roca fosfòrica; el seu transport per una cinta transportadora de 100 km fins al port, i la dessalinització d’aigua del mar. Nareva Holding, el soci marroquí de Siemens, va confirmar que la producció eòlica de Foum El Oued estava destinada a la producció de Fosfats.

Descarrega’t l’informe

Deja un comentario