La Conferència Sàhara en Pie marcarà la nova estratègia de resistència civil internacional davant del Marroc
La trobada històrica reunirà a més de 50 organitzacions sahrauís i internacionals entre el 25 i el 27 de febrer als campaments de refugiats sahrauís
La conferència, anunciada a sahararise.org, analitzarà la situació política actual i les claus d’èxit de la resistència civil noviolenta per definir un pla d’acció unitari entre els actors sahrauís i internacionals
Barcelona 31/01/2018
Més de 50 organitzacions sahrauís i internacionals estan preparant la Conferència “Sàhara en Pie” per tal d’engegar una campanya estratègica de resistència civil noviolenta des del poble sahrauí i amb una crida internacional a l’acció contra l’ocupació del Sàhara Occidental. Aquesta trobada històrica, anunciada a la web sahararise.org, se celebrarà els dies 25, 26 i 27 de febrer als campaments de refugiats sahrauís amb la presència d’un centenar de participants activistes i experts.
Els objectius de la conferència són «desenvolupar una campanya noviolenta eficaç i inclusiva, basada en una visió comuna de totes les organitzacions sahrauís i crear una plataforma de suport a aquesta iniciativa que permeti articular i reforçar les aliances solidàries entre el poble sahrauí i els actors internacionals». La conferència comptarà amb diverses ponències i tallers de treball en les quals es consensuarà una campanya i accions comunes de resistència civil noviolenta.
Experts de tot el món inspiraran el pla d’acció sahrauí
Durant la primera jornada una vintena d’experts en pràctiques de resistència civil noviolenta vinguts de Palestina, Sudàfrica, Suècia, Tunísia, Espanya, Catalunya, Itàlia, Suïssa, entre d’altres, compartiran les seves experiències i coneixements amb els participants sahrauís. La conferència s’obrirà amb la intervenció de figures prominents de la lluita popular del poble sahrauí i capdavanters en la defensa internacional dels Drets Humans com Ahmed Galai, membre de la Lliga Tunecina pels Drets Humans, organització que va rebre en 2015 el Premi Nobel de la Pau. A partir d’aquí la conferència s’estructurarà en tres blocs temàtics. En el primer d’ells, es parlarà de les claus de l’èxit de la resistència civil noviolenta i intervindran experts sahrauís i internacionals com Stellan Vinthagen, professor i expert en resistència civil no violenta.
Durant el segon bloc es mostraran exemples de pràctiques internacionals d’accions de resistència civil, amb casos com la lluita per la causa palestina a través de l’estratègia de boicot, desinversions i sancions a l’Estat d’Israel; la Revolució dels Somriures a Catalunya o les estratègies d’acció implementades durant l’Apartheid Sud-africà. En aquest apartat es contarà, entre altres persones, amb la participació de Mahmoud Nawajaa, Coordinador General del Boycott National Committee. El dia es tancarà amb la intervenció de diversos líders i activistes sahrauís provinents de Territoris Ocupats, els Campaments de Refugiats i la Diàspora.
La segona jornada es destinarà a dissenyar l’estratègia de resistència civil combinant sessions plenàries amb grups de treball. Els debats incorporaran aspectes com la lluita contra l’espoli dels recursos naturals i els drets humans, el paper de la dona en la resistència pacífica o el rol dels joves sahrauís en la transformació del conflicte. Al mateix temps s’articularà la plataforma d’actors internacionals, la qual implementarà l’estratègia des de l’exterior dels territoris sahrauís.
Un pla d’acció internacional per posar fi a l’ocupació del Sàhara Occidental
La conferència té previst tancar-se amb la presentació i aprovació d’un pla d’acció basat en una campanya de resistència civil i pacífica consensuada amb les organitzacions civils sahrauís i que es tradueixi en una crida a la solidaritat internacional a través de totes les organitzacions compromeses amb la causa.
Cal destacar que el poble sahrauí ha tractat de superar el conflicte polític al llarg de la seva història a través de diverses estratègies. Després de la retirada d’Espanya i l’ocupació del Marroc al 1975 el poble sahrauí es va veure immers en un conflicte bèl·lic que va finalitzar el 1991 amb la promesa de l’Organització de Nacions Unides de celebrar un referèndum d’autodeterminació en un marge d’un any. Des d’aquesta data les institucions polítiques internacionals han estat incapaços de forçar una solució a la crisi política i humanitària a la qual està sotmès el poble sahrauí. No obstant això, els esforços del Front Polisario per advocar per una via diplomàtica per resoldre la situació i les mobilitzacions socials als Territoris Ocupats pel Marroc, han estat constants.
Malgrat no haver estat capaços de complir el programa establert en 1991, el conflicte del Sàhara Occidental segueix tenint presència a l’agenda política internacional de forma sistemàtica. Prova d’això són les sentències del Tribunal de Justícia Europeu que reconeixen la sobirania del poble sahrauí sobre el seu territori i els seus recursos naturals, anul·lant així els acords entre la UE i el Marroc en matèria de pesca. També ho demostra la nova escalada de tensió entre el Front Polisario i el Marroc a la zona del Guerguerat a inicis del 2018 o la ronda de converses directes entre el Marroc i el Front Polisario que l’alemany Horst Köhler, enviat de l’ONU pel Sàhara Occidental, ha realitzat a finals d’aquest mes.
És per això que, durant els últims mesos, la societat civil sahrauí ha estat treballant en la celebració de la Conferència Internacional ‘Sàhara en Pie’ amb la finalitat de combinar la via diplomàtica de negociació amb una mobilització generalitzada i sostinguda en el temps. Aquesta es basarà en una estratègia de resistència civil sahrauí recolzada a nivell internacional que pretén ser el germen d’una nova etapa en la qual el poble sahrauí pugui concloure per fi el seu procés de descolonització.
www.sahararise.org