L’ONU prorroga el mandat de la Minurso 6 mesos per pressionar el Marroc i el Front Polisario a negociar

L’ONU va prorrogar l’ú de novembre per sis mesos la seva missió de pau al Sàhara Occidental (Minurso), en lloc dels dotze tradicionals, amb la finalitat de seguir pressionant a les parts perquè negociïn una solució al conflicte.

ElDiario.es Amb dotze vots a favor i tres abstencions, el Consell de Seguretat de Nacions Unides va donar el vistiplau a la proposta d’Estats Units, que va ser objecte de discussió fins a l’últim moment, atès que països com França preferien prorrogar el mandat durant un any.

Arran la sol·licitud nord-americana, la Minurso ja s’havia renovat l’abril passat només per sis mesos amb la finalitat de pressionar al Marroc i al Front Polisario perquè s’asseguessin a la taula de negociacions després d’anys de bloqueig.

Per a Washington, aquest enfocament ha tingut èxit i ha facilitat que les dues parts hagin acceptat reunir-se el desembre vinent en Ginebra en una cita organitzada pel mediador de l’ONU, Horst Köhler.

La trobada, en què també hi seran Algèria i Mauritània, serà la primera entre el Marroc i el Front Polisario des de 2012 i Nacions Unides espera que serveixi per asseure les bases d’un veritable procés de negociació.

L’ambaixador adjunt d’EUA davant l’ONU, Jonathan Cohen, va explicar que el seu país està satisfet amb aquests progressos, però considera que són únicament un començament.

“El procés polític únicament està començant”, va dir Cohen després de la votació, defensant que la prorroga de sis mesos permetrà al Consell de Seguretat seguir d’a prop la qüestió i fer evident la seva “determinació per accelerar” les discussions per resoldre el conflicte.

Per la seva banda, el representant de França davant Nacions Unides, François Delattre, va considerar que l’extensió de només sis mesos és “una falsa bona idea”, que no té “efectes reals sobre el procés polític” i que, al contrari, pot fer més fràgil el paper de l’ONU.

Delattre va insistir que abandonar les renovacions anuals de la Minurso ha de ser alguna cosa “excepcional”, doncs aquests mandats més llargs garanteixen “l’estabilitat” de l’operació de pau.

Per una banda, França és tradicionalment el principal aliat en el Consell de Seguretat del Marroc, que preferia una renovació de dotze mesos, tal com havia proposat el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres.

Per una altra banda, el Front Polisario era favorable a un mandat més curt perquè el Consell de Seguretat seguís pressionant així a Rabat perquè negociï, segons va explicar als periodistes el seu representant davant l’ONU, Sidi Omar.

Deja un comentario