sahara

Protestes i repressió dies abans de saber què passarà amb la MINURSO

Els dies previs a la resolució del Consell de Seguretat de la ONU respecte a la renovació del mandat de la MINURSO, han estat marcats per la repressió i la violació als drets humans per part de les forces policials marroquines cap a la població sahrauí. Aquesta és la resposta davant les manifestacions massives a les diferents ciutats del Sàhara Occidental, on el poble sahrauí ha sortit en defensa dels drets humans, dels presos polítics, però també davant el polèmic informe del Secretari General de l’ONU sobre la situació al Sàhara Occidental.

Aquest informe, dirigit pel Secretari General Antonio Guterres, parla dels esdeveniments recents, activitats polítiques, activitats de la MINURSO, activitats humanitàries i de drets humans, Unió Africana i aspectes financers acabant amb observacions i recomanacions. Segons experts, no reflexa gens la realitat ni les sistemàtiques violacions a drets humans que viuen els sahrauís. L’informe, va dirigit ls membres del Consell de Seguretat que decidirà sobre la pròrroga del mandat de la MINURSO a la fi d’aquest mes.

Notícies des d’Al-Aaiun ocupat


3 dones ferides greus durant manifestació pels presos polítics sahrauís de Gdeim Izik              

Més de 25 sahrauís van ser detingudes per les forces d’ocupació marroquines, per participar en una manifestació pacífica la qual va ser convocada per la Coordinadora d’Associacions de Drets Humans d’Al-Aaiun ocupat. La manifestació va marxar sota el lema “lliberteu als presos polítics sahrauís” malgrat el fort operatiu per bloquejar la manifestació; el règim d’ocupació va deixar anar al carrer als agents de servei secret de la policia. La càmera d’Equipe Media, va poder documentar els moments de la brutal intervenció.


Les activistes sahrauís MariemBourhimi – MberkaAalinaBaali- AazizaBaiza-GhaliaJoumani-FatmaAakaoui van ser víctimes de la brutal intervenció. Van ser traslladades a l’hospital, donada la gravetat de les ferides que van rebre per part de les forces d’ocupació. Mentre unes altres de les activistes, víctimes de la repressió, no van voler ser portades a l’hospital per tractar les seves ferides; per por de ser detingudes i també per la falta de confiança en l’atenció de l’hospital marroquí, sent est l’únic a la ciutat. Van preferir guarir-se d’una forma tradicional.
També les forces d’ocupació van atacar al activistes mediàtics, com Ahmed SalekBousoula qui grava per al mig Notícies del Sàhara Occidental i li van sostreure la seva càmera amb la qual estava documentant la manifestació. Així també van atacar a les companyes NazhaElkhalidi i HayatRguibi.

 
Un any sense BrahimSaika
La Coordinadora d’Aturats Sahrauís, el 15 d’abril, van realitzar una manifestació pacífica per commemorar un any de l’assassinat del sindicalista i aturat sahrauí BrahimSaika.
La manifestació va ser intervinguda brutalment per la policia del regne alauita, envoltant als congregats. Brahim Saika, va ser assassinat per les terribles tortures que va rebre en la seva última detenció. El sindicalista estava en vaga de gana indefinida a causa dels maltractaments i la falta d’un procés just que porten els detinguts sahrauís pel Marroc.


Smara: Solidaris amb Gdeim Izik i els aturats surten als carrers
La repressió contínua i sistemàtica contra la llibertat d’expressió i d’opinió a la ciutat de Smara ocupada, on organitzacions sahrauís s’han manifestat pacífica i solidàriament per la situació dels presos polítics de Gdiem Izik i han demanat el seu immediat alliberament. La mani va ser intervinguda per la policia d’ocupació marroquina, de la qual van resultar diverses víctimes. La manifestació va ser convocada a les 18 hores; no obstant això va començar a les 19 hores, com una tàctica per burlar la quantitat de forces policials marroquines desplegades per l’ocasió.


En el mateix marc, un grup d’aturats sahrauís, van organitzar una manifestació a l’avinguda principal de la ciutat, per reivindicar els drets econòmics i socials. Ells també van ser reprimits per la forces d’ocupació.

Dajla: procés de detencions massives per aixecar una bandera


Les forces d’ocupació van iniciar una operació de detencions contra activistes i ciutadans sahrauís després de les manifestacions realitzades a la ciutat de Dajla ocupada, reivindicant el dret a l’autodeterminació. Les autoritats d’ocupació van començar en el dia 07 d’abril una macabra operació de detenció a ciutadans sahrauís que havien participat en manifestacions realitzades en la seva majoria al barri de OumTounsi i que havien aixecat banderes de la RASD.


Durant el procés van ser detinguts dos joves, Ahmed Haddad i Hicham Maaiyif, que sota tortures van ser interrogats i portats al Tribunal de Primera Instància el 10 d’abril. Els familiars expliquen a Equipe Media, que el Procurador del Rei va ordenar detenir-los a la presó de la mateixa ciutat. Com a messura de repressió adicional i també sistemàtica, el judici dels joves detinguts s’ha ajornat dues vegades. La propera data serà el proper 17 d’abril.


Sense donar de baixa la macabra operació de detencions arbitràries, l’11 d’abril, patrulles del règim repressor alauita, van detenir al jove Ahmed ZainFarah, detingut diverses vegades pel seu activisme i defensa de l’autodeterminació del poble sahrauí.


El 13 d’abril les forces van detenir al jove sahrauí Ahmed Hmaida qui encara està en detenció preventiva ja que encara no ha estat portat davant el Procurador del Rei.

Deja un comentario