Reporters Sense Fronteres (RSF) reclama als mitjans de comunicació espanyols més atenció al que ocorre al Sàhara Occidental, la excolonia espanyola baix ocupació marroquina des de finals de 1975, on no hi ha possibilitat d’informació.

Alfonso Larga (Contramutis).-Edith Rodríguez Cachera, Relatora de RSF, va fer aquesta petició en un acte celebrat a l’Auditori del Palau de Cibeles de Madrid, seu de l’Ajuntament, amb motiu del Dia Mundial de la llibertat de Premsa, el 3 de maig, que va ser retransmès en directe per Radi 5 Tot Notícies de Ràdio Nacional d’Espanya (RNE).
El periodisme al Sàhara Occidental va tenir un especial protagonisme en l’acte de RSF i va comptar amb els testimoniatges d’Ahmed Ettanji, periodista, cofundador i president del col·lectiu de reporters i videoactivistas Equipe Media, recentment guardonat amb el Premi Internacional de Periodisme Julio Anguita Parrado, i de la periodista sahrauí Ebbaba Hameida, criada en els campaments de refugiats de Tinduf (Algèria), graduada per la Universitat Complutense i màster d’RNE, mitjà en el qual treballa.
Edith Rodríguez Cachera va manifestar que el Sàhara Occidental és “un dels forats negres de món per a la llibertat d’informació” i el Marroc “expulsa d’allí o no admet” sistemàticament als periodistes. La informació que sali del Sàhara Occidental es deu al treball dels periodistes sahrauís, als quals va qualificar de “valents”, que des dels terrats graven el que succeeix.
RSF, organització que fins ara a penes reflectia o ni tan sols al·ludia al Sàhara Occidental, com va ocórrer en l’última classificació sobre la Llibertat de premsa en el món, prepara un informe dedicat a la situació de la informació en els territoris ocupats pel Marroc, “un deute històric”.
Edith Rodríguez va explicar que el mateix deute moral que té Espanya amb el Sàhara Occidental la té RSF amb la llibertat d’informació en aquest territori. “el Marroc ocupa el lloc número 135 del rànquing de la llibertat de premsa en el món, un lloc baixíssim, i es deu en gran part, no només, a la mà de ferro que aplica al Sàhara Occidental”, va concretar.
Va analitzar la situació que hi ha al Sàhara Occidental per a concloure que l’única premsa que existeix allí és l’oficial: delegacions dels mitjans marroquins, i portals digitals que segueixen l’actualitat amb una línia “tremendament oficialista”, fins al punt que fa poc van acomiadar a una periodista d’una televisió privada del Marroc per dir Sàhara Occidental en lloc de “províncies del sud”. “No hi ha llibertat de premsa de cap mena i el Marroc no reconeix com a tals als periodistes sahrauís”, va afirmar.
En referir-se a la falta d’atenció dels mitjans de comunicació al Sàhara Occidental la Relatora de Reporters Sense Fronteres va utilitzar la paraula “escandalosa” i va dir que el Govern d’Espanya “porta dècades desentenent-se de participar activament en la solució del conflicte” i el suport el dóna la societat civil espanyola, que sí que està implicada. “Això –va explicar- es tradueix en un periodisme molt centrat en els temes humanitaris, en els refugiats, però l’actualitat política o socioeconòmica, com l’explotació dels recurs naturals, els acords de pesca dels quals Espanya tant es beneficia, són temes que no estan”.
Davant això va reclamar als mitjans espanyols “una mica de responsabilitat”, perquè “el mateix que tenim un vinculo especial amb Amèrica Llatina ho tenim amb el Sàhara Occidental i de la mateixa manera que Amèrica Llatina interessa als mitjans espanyols hem de posar una mica més el focus en l’actualitat del Sàhara Occidental”.
Equipe Media denúncia el silenci de la premsa
Al silenci de la premsa internacional, inclosa l’espanyola, sobre el Sàhara Occidental es va referir Ahmed Ettanji, president Equipe Mitjana, organització creada per a trencar el bloqueig informatiu imposat pel Marroc. Per a això documenten les violacions dels Drets Humans, entrevisten les víctimes i informen sobre l’espoli dels recursos naturals sahrauís.
Ettanji va explicar que EM consciència i sensibilitza a la joventut sahrauí de la importància de la lluita pacífica, “la nostra filosofia és no violenta”, i desmenteix amb recerca i vídeos la propaganda marroquina referent al fet que al Sàhara Occidental estan garantits els drets fonamentals.
Va assegurar que és un treball professional que traslladen als mitjans de comunicació i organitzacions internacionals perquè sàpiguen el que ocorre. “L’única font que hi ha al Sàhara Occidental són els activistes, que arrisquen la seva vida per a informar”, va assenyalar.
El periodista sahrauí va exposar que, des que va envair el Sàhara Occidental, el Marroc està cometent greus violacions dels DDHH i no vol testimonis: “parlem d’assassinats, aplanaments de cases i intervencions violentes contra els manifestants sahrauís que reivindiquen la independència; tanquen el territori i prohibeixen entrar a observadors i periodistes,i des de gener han expulsat a 17”.
“Els periodistes sahrauís traiem informació i al mateix temps som testimonis i víctimes; des de 2010 amb Gdeim Izik (el campament de la llibertat desmantellat per la policia i l’exèrcit) hi ha un augment de les represàlies contra els periodistes”, va afirmar.
Ahmed Ettanji, que va relatar haver estat detingut en diverses ocasions i sofert tortura, igual que els seus companys, va donar nom als sis periodistes sahrauís presos en presons marroquines “només pel fet d’informar sobre la situació al Sàhara Occidental”: Saleh Lebsir, condemnat a 4 anys; Mohamed Banbari, a 6 anys; El Bachir Khada, a 20 anys; Mohamed Lamin Haddi, a 25 anys; Hassan Dah, a 25 anys, i Abdalahi Lekhfauni, a cadena perpètua, “Que sàpiguen que sabem que estan allí, que sàpiguen que no estan sols”, va dir una de les presentadors d’RNE.
En l’acte van actuar la cantant sahrauí Aziza Brahim, a la qual el 10 de març van vetar en el Festival Arabofolies de l’Institut del Món Àrab (IMA) de París per pressions de l’ambaixada marroquina, i Col·lectiu Panamera.
Presentat per les periodistes d’RNE Lucía Vilaplana i Lara López, en l’acte es va analitzar, també, la situació del periodisme en diverses zones del món: el risc mortal a Mèxic i Amèrica Central, amb una mirada especial a Nicaragua, i la deterioració a Europa i les democràcies occidentals.
Van assistir, entre altres, el president de Reporters Sense Davanteres Espanya, Alfonso Armada; el director de Radi 5 Tot Notícies d’RNE, Fernando Martín; la vicepresidenta del Consell Internacional de Reporters Sense Fronteres, la periodista d’El Mundo Rosa Meneses; i la cap del departament d’Europa i els Balcans de Reporters Sense Fronteres internacional, Pauline Adès-*Mével.