Una periodista sahrauí s’enfronta a possible pena de presó per gravar una manifestació pacífica al Sàhara Occidental

 

El col·lectiu Equipe Media al qual pertany Nazha El Khalidi i la plataforma de DDHH Watching Western Sahara denuncien que el judici contra la periodista, acusada d’usurpació de la professió per no tenir el títol, forma part de l’estratègia del Marroc de silenciar i criminalitzar a ciutadans periodistes que trenquen amb el bloqueig mediàtic.

 

Revista Columna Al-Aaiun, 14 de març de 2019 —

En un intent per silenciar i criminalitzar a periodistes ciutadans sahrauís, un tribunal marroquí es disposa a jutjar aquest 18 de març a la informadora Nazha El Khalidi per gravar i compartir amb el seu telèfon mòbil una manifestació pacífica als carrers d’Al-Aaiun, al Sàhara Occidental ocupat pel Marroc. El Khalidi, que col·labora amb Equipe Media i RASD-TV, va ser detinguda el passat 4 de desembre mentre retransmetia la manifestació en directe a través de xarxes socials. El vídeo captura el moment en el qual la policia persegueix a la periodista, qui posteriorment va ser copejada i el seu telèfon confiscat.

Equipe Media, un col·lectiu de periodistes que grava i comparteix en xarxes socials els abusos comesos per autoritats marroquines en el territori, denúncia que El Khalidi va ser portada a comissaria, interrogada i maltractada durant quatre hores sense que se l’informés sobre els càrrecs. Aquest mateix dia va ser posada en llibertat però el passat 4 de març la policia es va presentar a casa seva per a citar-la de nou a comissaria. La policia la va interrogar sobre el seu activisme mediàtic i ella va respondre que es limitava a fer la seva labor com a periodista. Dies després, va ser notificada sobre les acusacions i el judici.

Equipe Media va fer una crida urgent: «Demanem a les organitzacions defensores dels drets humans i de la llibertat d’informació que instin al Marroc que respecti la llibertat de premsa i d’expressió al Sàhara Occidental i deixi d’assetjar als periodistes sahrauís. Demanem que retirin els càrrecs contra Nazkha i que alliberin als periodistes empresonats per fer el seu treball.» L’Organització Mundial contra la Tortura, ubicada a França, ja ha llançat un comunicat denunciant la detenció arbitrària d’Al Khalidi.

El Khalidi s’enfronta a acusacions de «reclamar o usurpar un títol relacionat amb una professió regulada per la llei sense complir amb les condicions necessàries per a portar aquest títol». Aquesta acusació pot suposar-li, segons l’article 381 del Codi penal, una condemna de presó de tres mesos a dos anys i una multa de 120 Dh (12 euros) a 5.000 Dh (500 euros). És la primera vegada que els tribunals marroquins utilitzen aquests càrrecs contra un periodista sahrauí. Els col·lectius de periodistes sahrauís no estan reconeguts per les autoritats d’ocupació marroquines, per la qual cosa fan el seu treball en la clandestinitat.

El Khalidi cobria una manifestació convocada arran de la represa de negociacions a Ginebra entre el Front Polisario i el Regne del Marroc per resoldre el conflicte al Sàhara Occidental, que ja ha complert 43 anys. Seegún El Khalidi «la gent va sortir al carrer per a manifestar el seu suport a la resolució del conflicte. Jo estava gravant a l’Avinguda Smara; no vaig durar allí ni quatre minuts quan em van detenir, em van copejar i em van portar per la força a un cotxe de policia. Vaig estar a la comissaria hores, sofrint maltractaments i sota interrogació».

El Khalidi sap el risc del seu treball: «Intentem visibilitzar les violacions de drets humans al Sàhara Occidental, i això suposa molt risc per a la nostra seguretat. Sofrim detencions, tortures. Les nostres famílies són amenaçades, pressionades. L’únic delicte que vaig cometre va ser gravar les càrregues policials contra sahrauís, i això em pot costar mesos o anys de presó. Però ho hem de fer per a trencar el bloqueig informatiu que imposa el Marroc.»

El Khalidi també va ser detinguda el 21 d’agost de 2016 quan cobria una manifestació de dones. La policia marroquina li va confiscar la camera. Va passar una nit a la caserna de gendarmeria sota interrogatori i tortures, també sense càrrecs.

Durant els últims anys ha augmentat el nombre de sahrauís que vol ensenyar al món el que està passant al seu territori, i el Marroc ha reaccionat amb detencions arbitràries, condemnes, agressions físiques i represàlies contra aquests informadors. Equipi Mitjana va rebre el XII Premi Internacional de Periodisme Julio Anguita Parrado per ser «sovint l’única font d’informació sobre els problemes que viu la població sahrauí, amb un gran risc per a la seva seguretat i la seva integritat física».

Recentment l’organització irlandesa Front Line Defenders va denunciar al Marroc per «l’assetjament sistemàtic» al qual sotmet a defensors de DDHH, periodistes i videoactivistas sahrauís. En 2016 Reporters sense fronteres va demanar al Marroc que acabés amb les restriccions imposades contra periodistes sahrauís i internacionals que intenten informar des del territori, però des de llavors la repressió contra els col·lectius de mitjans sahrauís i les expulsions de periodistes internacionals han incrementat. El Grup de treball de detencions arbitràries de l’ONU va demanar al Marroc la posada en llibertat del periodista sahrauí Mohamed al-Banbari, condemnat a sis anys de presó per informar sobre manifestacions a la ciutat ocupada de Dajla.

Deja un comentario