Desenes de sahrauís van ser agredits per la policia del Marroc durant l’homenatge a un lluitador
La manca de llibertat de reunió, expressió i en definitiva, la persecució a la identitat sahrauí als Territoris Ocupats pel Marroc del Sàhara Occidental, continuen a l’ordre del dia al país governat per la monarquia alauí. L’última agressió directa de la policia i els serveis secrets marroquins cap a la comunitat sahrauí es va donar dissabte 6 de setembre, durant l’aniversari de la mort de Gaudí Mohamed Fadel, un reconegut lluitador sahrauí. Aquesta violència sistemàtica, va ser fins i tot reconeguda pel secretari general de la ONU, Antonio Guterres, que el mateix dia va afirmar com la Oficina de l’Alt Comissionat pels Drets Humans (ACNUDH) continua rebent informes al voltant de la impunitat dels actors de les violacions contra el poble sahrauí, concretament detencions arbitràries, tortura i maltractament cap als presos polítics.
Assetjament a la casa familiar de Gaudí Mohamed Fadel
Encerclen la llar de la família de Gaudí Mohamed Fadel per boicotejar l’homenatge
Diverses fonts, entre elles Hmad Hamad, vicepresident del Comité de Defensa del Dret d’Autodeterminació del Poble del Sàhara Occidental, van denunciar com dissabte passat policies armats i agents dels serveis secrets marroquins van voler impedir la celebració de l’homenatge mitjançant l’encerclament de la casa familiar de l’activista. Per això, van intimidar i agredir a totes les persones que intentaven arribar-hi durant més de dues hores. L’acte, en commemoració del defensor de drets humans, finalment es va poder celebrar, tal com mostren algunes fotografies.
Homenatge al defensor de drets humans Gaudí Mohamed Fadel
La defensa dels drets humans als territoris ocupats preocupa a Guterres
Aquesta mena de violacions als drets humans, que s’ha tornat sistemàtica als territoris sahrauís ocupats pel Marroc, és reconeguda fins i tot per l’ONU. Guterres va afirmar dissabte passat com l’ACNUDH està preocupada per «l’excessiu control dels activistes de drets humans i periodistes a les Zones Ocupades del Sàhara». El secretari general de l’ONU expressava com «les autoritats marroquines continuen restringint l’accés al Sàhara Occidental a visitants estrangers, inclosos periodistes i advocats. A més a més Guterres parla de diversos informes rebuts per l’ACNUDH referents a la repressió de manifestacions que reivindiquen el dret del poble sahrauí a la lliure autodeterminació i denuncien l’espoli dels recursos naturals. Així mateix, explica com les ONG’s no s’han lliurat d’aquest sistema repressiu i expressen preocupació per la seva seguretat després d’haver rebut violacions per la policia marroquí.
Garantir els drets humans als TTOO, una tasca de l’ONU
En aquests moments, i concretament, des de 1991, la ONU, mitjançant el seu Consell de Seguretat i la MINURSO, són els responsables d’executar una solució al conflicte del Sàhara Occidental mitjançant un referèndum d’autodeterminació. Així ho van pactar a l’Acord de Pau entre el Marroc i el Sàhara Occidental i per aquest motiu es va crear la MINURSO. Per aquesta raó, aquest organisme ha de ser capaç de garantir els drets humans a la població sahrauí que viu sota l’ocupació, tasca que s’ha exigit històricament per part de totes les organitzacions solidàries amb el poble sahrauí i que el Consell de Seguretat de l’ONU mai ha volgut aprovar.