Visita de l'Enviat Especial del SG de NNUU, el Sr. Horst Köhler, al Sàhara Occidental

Comunicat de Premsa del Ministeri de les Zones Ocupades

 

L’Enviat Especial de NNUU, va arribar a Al-Aaiun (capital del Sàhara Occidental), el dijous 28 de juny de 2018, per començar la seva primera visita al territori ocupat, amb la finalitat de tenir un major coneixement de la situació real sobre el terreny.

Aquesta visita s’inscriu en el marc del que estableix l’última Resolució del Consell de Seguretat de NNUU, relativa al Sàhara Occidental, del passat 27 d’abril, que demana a ambdues parts, el Front Polisario i el Regne del Marroc, entrar en negociacions directes, sense condicions prèvies, per aconseguir un acord que proveeixi la lliure determinació del poble sahrauí.

Des del mateix moment de l’anunci de la visita, les autoritats d’ocupació marroquines, van posar tots els seus esforços per impedir qualsevol signe d’expressió de la voluntat lliure del poble sahrauí, omplint les ciutats de forces de seguretat de tota classe i condició, imposant un autèntic toc de queda i llei marcial i establint el tancament hermètic del territori a tot observador internacional que pretenia entrar. Tot plegat amb la finalitat d’exhibir, davant l’Enviat de NNUU, la fal·làcia que el territori és un recés de pau i estabilitat.

No obstant això, la població del territori ocupat, armada únicament amb la indestructible superioritat moral de les seves reivindicacions polítiques i exhibint la seva inequívoca voluntat de llibertat i independència, ha aconseguit doblegar tota aquesta exhibició de força i terror, que el Marroc havia imposat a tots els carrers i barris de les ciutats sahrauís.

Així, durant tot el seu recorregut, el Sr. Köhler, ha estat testimoni de les manifestacions en les quals la població portava banderes de la República Sahrauí, o pancartes que demanaven la llibertat dels presos polítics i cridaven tota classe de consignes contra l’ocupació i a favor de la independència.

Després de 43 anys d’una feroç ocupació militar, el poble sahrauí, reneix de les seves cendres i torna a mostrar, davant l’Enviat de NNUU, el mateix esperit de llibertat i independència que la Comissió Visitadora de NNUU de maig de 1975, havia deixat tan ben reflectit en els seus informes.

En el seu intent de contenir a la població, durant i després de la visita, les forces de repressió marroquines s’han esforçat a fons, amb desmesura i desproporcionalitat. Així, l’alt preu que ha pagat la població civil sahrauí es resumeix en un cas d’un jove en estat crític i 128 ferits de diferent gravetat.

Ministeri de las Zones Ocupades

Comunicat de Premsa

01 de juliol de 2018.

Deja un comentario